Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό από τον γιατρό Γ. Μηλιό
Ο Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μέλος της ομάδας ελέγχου λοιμώξεων Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας μιλάει στον Ηχώ 99.8
Οδηγίες και συμβουλές προστασίας για τον κορωνοϊό δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο Γενικός ιατρός κ. Γιώργος Μηλιός, Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μέλος της ομάδας ελέγχου λοιμώξεων Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, με καταγωγή από την Ιεράπετρα.
Ο κορωνοϊός ξεκίνησε από ζώα και μεταπήδησε στους ανθρώπους κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με τα σταγονίδια κατά την εκπνοή, βήχα, σάλια αλλά και με το συνάχι, μύξες κ.α. Μεταδίδεται και από τον καπνό του τσιγάρου. Εάν έχουμε μια καλή ατομική υγιεινή ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους να νοσήσουμε. Επίσης αποφεύγουμε εναγκαλισμούς, χειραψίες, φιλιά, δεν ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας, κρατάμε απόσταση από τον άλλο ειδικά σε κλειστούς χώρους. Είναι χρήσιμο να φροντίζουμε και την διατροφή μας και να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας.
Μπορεί να έχουμε κορωνοϊό και τα συμπτώματα να είναι ήπια ή και μέτρια πχ να έχουμε μόνο βήχα. Για να περιορίσουμε τη διασπορά της νόσου εκτός των παραπάνω προληπτικών μέτρων θα πρέπει να μείνουμε σπίτι τόνισε ο κ. Μηλιός.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και εκείνοι που έχουν και άλλα θέματα υγείας πχ αναπνευστικό, καρδιολογικό και άλλα. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε όλοι γιατί μπορεί να είμαστε φορείς και να τον μεταδώσουμε. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε την ευθύνη μας για το πόσοι θα κολλήσουν από εμάς. Δεν πηγαίνουμε στο γιατρό ή το νοσοκομείο εάν δεν επικοινωνήσουμε πρώτα με τον γιατρό που θα μας δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την προσέλευση στο Νοσοκομείο χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφύγουμε συνωστισμό, να αποφύγουμε μετάδοση ιού σε γιατρούς και προσωπικό γιατί μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει εάν νοσήσει το προσωπικό μιας υγειονομικής μονάδας, επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Μηλιού: