Οικονόμου – Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια

2:00 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021
02:08 μ.μ. - Πέμ, 26/00/2021
Image: Οικονόμου – Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς θέλουν να δουν έχουν εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας τους

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς θέλουν να δουν έχουν εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τη φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής ως προϋπόθεση για την είσοδο στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι φετινές πανελλαδικές είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων αρκετούς υποψηφίους, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο πήχης αναμένεται να ανέβει στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, με την άνοδο να είναι πιο εντυπωσιακή στα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα όπου ο ανταγωνισμός των υποψηφίων βρίσκεται στο ζενίθ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων. Η άνοδος θα επηρεάσει τόσο τις ιατρικές, τις νομικές  όσο και τις οικονομικές σχολές αλλά με διαφορετικές «ταχύτητες».

Κενές θέσεις

Τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με δική τους υπαιτιότητα, καθώς επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δηλαδή το 1,20. Συνολικά μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

in.gr