Οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης μέσω LEADER

2:56 μ.μ. - Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018
02:06 μ.μ. - Σάβ, 02/56/2018
Image: Οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης μέσω LEADER

Εξαιρούνται σύλλογοι εντός του αστικού ιστού.

Σημαντική είναι η οικονομική ενίσχυση της πολιτιστικής δράσης και του έργου πολιτιστικών συλλόγων και στην Κρήτη, που δίνει το πρόγραμμα LEADER μέσα από τον τομέα των δημοσίων έργων.
 
Η χρηματοδότηση ωστόσο, αφορά σε πολιτιστικούς συλλόγους της ενδοχώρας της Κρήτης, στους οποίους δίνει σημαντική οικονομική ώθηση στο έργο τους. Από το πρόγραμμα LEADER εξαιρούνται σύλλογοι του αστικού ιστού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Χανίων, δεν μπορούν να ενταχθούν σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης των Χανίων. Γι' αυτούς του συλλόγους ωστόσο υπάρχουν αρκετά άλλα προγράμματα από τα οποία μπορούν να αντλήσουν πόρους.
 
Οι πηγές αυτές χρηματοδότησης παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το ΚΑΜ από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων στα Χανιά.
 
Όπως ανέφερε μια εκ των ομιλητριών στην εκδήλωση, η Προϊσταμένη Κοινοτικών Προγραμμάτων ΟΑΚ, Σοφία Μιχάκη:
 
"Το πρόγραμμα LEADER χωρίζεται σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Για τα δημόσια έργα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ένα ποσοστό 30% των ιδιωτικών έργων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι επιδοτούνται από τα δημόσια έργα. Δυο από τις τέσσερις δράσεις που έχουμε για τα δημόσια έργα αφορούν σε πολιτισμό, πολιτιστικοί σύλλογοι, εκδηλώσεις. 
 
Πρέπει να έχουν καταστατικό, να έχουν έδρα πέραν της πόλης των Χανίων, να είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς και να κάνουν εκδηλώσεις. Χρηματοδοτούνται οι εκδηλώσεις, τα κτίρια, οι αναπαλαιώσεις, αναστηλώσεις πολιτισμικών μνημείων, γεφύρια κλπ 
 
Υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια, απλά είναι τα πρώτα, είναι ενδεικτική η πρώτη προκήρυξη, θα ακολουθήσουν και άλλες. Δεν υπάρχουν επιλαχόντες που σημαίνει ότι επιλέγονται αυτοί που θα περάσουν και οι υπόλοιπο θα πρέπει να ξανακάνουν αίτηση."
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, Στέλιος Κουνελάκης, έκανε λόγο για πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν και τόνισε ότι πρέπει προς τα έξω να περάσει ένα μήνυμα, αυτό της ενότητας του πολιτισμού στην Κρήτη:
 
"Στο LEADER υπάρχει ο περιορισμός που αφορά κυρίως την ενδοχώρα. Στα υπόλοιπα προγράμματα δεν τίθεται θέμα αν ο σύλλογος δραστηριοποιείται σε αστικό ιστό ή σε περιοχή της ενδοχώρας. Θέλουμε να στείλουμε το σημαντικό μήνυμα της ενότητας του πολιτισμού της Κρήτης, διότι τελευταία έχουν δημιουργηθεί θέματα. Εμείς όμως είμαστε μπροστάρηδες και με σημαία την ενότητα του πολιτισμού της Κρήτης.
 
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κυρίως υπάρχουν λόγω του εθελοντισμού. Αν δεν υπήρχε ο εθελοντισμός κυρίως σε περιοχές της ορεινής ενδοχώρας αυτά τα χωριά θα είχαν ερημώσει. Η δύναμη που υπάρχει στην ενδοχώρα είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν προσφέρει ένα σημαντικό έργο το οποίο πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί. Ο εθελοντισμός είναι η βάση του πολιτισμού και ο πολιτισμός είναι η βάση της ανάπτυξης της Κρήτης και της Ελλάδας. Αν είμαστε γνωστοί στα πέρατα του κόσμου οφείλεται στον πολιτισμό."
 
Η ημερίδα εκτός από ενημέρωση για τις πηγές χρηματοδότησης περιελάμβανε και ενημέρωση για ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα των συλλόγων καθώς και παρουσίαση του κοινού εντύπου για τον πολιτισμό στην Κρήτη που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη.
 
 
Πηγή: flashnews.gr