΄"Οικολογική ηρεμία" στη Χρυσή - Προσπάθεια να είναι επισκέψιμο το νησί την επόμενη τουριστική περίοδο

12:53 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Πέμ, 22/53/2022
Image: ΄"Οικολογική ηρεμία" στη Χρυσή - Προσπάθεια να είναι επισκέψιμο το νησί την επόμενη τουριστική περίοδο

Τί δήλωσε στον ΗΧΩ 99,8 ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Καλούστ Παραγκαμιάν

Τα νεώτερα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την νήσο Χρυσή μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης κ. Καλούστ Παραγκαμιάν.

Όπως είπε φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το νησί. Ως προς τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα, το σκάφος με το οποίο θα μπορούν μεταβαίνουν στο νησί οι φύλακες είναι στη διάθεση της Δασικής Υπηρεσίας.

Έγινε η ανάθεση και τους επόμενους μήνες θα ξηλωθούν υποδομές που είναι χαλασμένες.

Επίσης θα γίνει περίφραξη στη βόρεια και τη νότια παραλία, με ελαφρά κατασκευή.

Οι αρμόδιοι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουν επισκεφτεί μια φορά το νησί όπου έγιναν οικολογικές παρατηρήσεις όχι μόνο στη Χρυσή αλλά και στο Μικρονήσι ενώ τοποθετήθηκαν παγίδες για σπόνδυλο. Παράλληλα προχωρούν οι μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα και τη φύλαξη. Σύντομα θα υπογραφεί και η μελέτη με το ΕΛΚΕΘΕ για θέματα αλιείας.

Μέσα σε όλα αυτά έχει κλείσει η πρώτη φάση σε ότι έχει να κάνει με την κτηματογράφηση. Περίπου 110 άτομα έχουν δηλώσει ιδιοκτησίες πάνω στο νησί. Ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία για να ξεκαθαρίσουν οι ιδιοκτησίες. Επιπλέον ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν τα λοιπά ογκώδη αντικείμενα που υπάρχουν στο Νησί,

Τόνισε ότι υπάρχουν τρομακτικές καθυστερήσεις στον σχεδιασμό και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της σημαντικής έλλειψης προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες όπως πχ Δασική Υπηρεσία, υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας και αλλού.

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα στον νομό. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, επεσήμανε.

Ο κ. Παραγκαμιάν υποστήριξε στη συνέχεια ότι η νήσος Χρυσή φέτος «ανακουφίστηκε» υπό τους νέους όρους που λειτούργησε η

επισκεψιμότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμεναρχείο είχαμε περίπου 15.000 επισκέπτες ανα μήνα.

Το θετικό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια οικολογική ηρεμία και ότι σε πολλά σημεία, το ριζικό σύστημα κέδρων, έχει καλυφθεί με άμμο και θα ήταν ωφέλιμο να βρέξει.

Περιμένουμε και οι άνθρωποι από το ΜΑΙΧ να επισκεφθούν το νησί για μια καλύτερη εκτίμηση.