Πρόκειται για μια πεποιθηση η οποία όμως είναι λανθασμένη, συμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μωυσή Μυλωνά
Ο κ. Μυλωνάς, μιλώντας στην «Πατρις» αναφέρει μεν ότι φέτος ο αριθμός των σαλιγκαριών είναι μειωμένος, χωρίς ωστόσο να εκφράζει ανησυχία για εξαφάνιση του πληθυσμού.
«Η περυσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ κακή, αφού οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες και είχαν σταματήσει από τον Φεβρουάριο» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς χαρακτηριστικά. Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης εξηγεί ότι η αύξηση ή μείωση του πληθυσμού των σαλιγκαριών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες. Υποστηρίζει παράλληλα, πως τα σαλιγκάρια, τα οποία αποτελούν μέρος της πανίδας της Κρήτης και βρίσκονται στη φύση, χρειάζονται δύο χρόνια για να μεγαλώσουν.
«Η φετινή χρονιά θεωρείται σχετικά καλή, οπότε εκτιμάται ότι την επόμενη χρονιά ο πληθυσμός των σαλιγκαριών θα είναι και πάλι αυξημένος» διευκρινίζει ο κ. Μυλωνάς. Απαντήσεις δίνονται επιπρόσθετα και για τον κλασικό ισχυρισμό «έρχονται και μαζεύουν όλους τους χοχλιούς οι ξένοι».
Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξηγεί πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός μπορεί να έχει βάση, αλλά κάτω από ορισμένες μόνο συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία άνθρωποι μαζεύουν σαλιγκάρια συνεχώς, είναι πολύ πιθανό ο πληθυσμός τους στο συγκεκριμένο σημείο να μειωθεί στο ελάχιστο. Είναι σαφές - όπως λέει στην «Πατρις» - ότι σε τέτοιες περιοχές είναι απαραίτητο να σταματήσει για κάποιο διάστημα η συλλογή, έως ότου ο πληθυσμός των σαλιγκαριών επανέλθει στην κανονικότητά του.
Πηγή: creteplus.gr