Οι τάσεις τιμών κηπευτικών στα δημοπρατήρια από τον Οικονομολόγο Σπύρο Σιγουράκη

1:06 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022
01:11 μ.μ. - Παρ, 18/06/2022
Image: Οι τάσεις τιμών κηπευτικών στα δημοπρατήρια από τον Οικονομολόγο Σπύρο Σιγουράκη

Ο οικονομολόγος Σπύρος Σιγουράκης δίνει την εικόνα της αγοράς στα Δημοπρατήρια της Ιεράπετρας

Η τάση τιμών των κηπευτικών στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας αναλύεται από τον Οικονομολόγο Σπύρο Σιγουράκη. Όπως είπε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την τιμή ή την τάση ενός προϊόντος μέσα σε μια χρονική περίοδο. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η καλοκαιρία σε όλη την Ελλάδα οπότε συνεχίζουν οι αγορές και προμηθεύονται προϊόντα από τις τοπικές αγορές.

Οι δικές μας αγορές επειδή έχουν μεταφορικά κόστη τα οποία είναι αρκετά αυξημένα, επιβαρύνουν το προϊόν με ένα μεγαλύτερο κόστος και έτσι δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στα σούπερ μάρκετ και τις λαχαναγορές. Από την άλλη σε προϊόντα όπως οι πιπεριές που είναι εξαγώγιμα προϊόντα, η Ευρώπη τροφοδοτείται κυρίως μέσω του Μαρόκου που μπαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές οπότε τα δικά μας προϊόντα δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτές τις αγορές, λόγω τιμών. Επιπλέον οι ποσότητές μας είναι μειωμένες αυτή την περίοδο και οι τιμές που δίνουν οι εξαγωγείς μας στις αγορές του εξωτερικού είναι ακριβότερες από εκείνες άλλων αγορών, εξηγεί.

Προσθέτει ότι οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να ψωνίζουν από την περιοχή μας γιατί βρίσκουν προϊόντα από την υπόλοιπη χώρα, πιο φθηνά. Η ποιότητά τους βέβαια είναι υποβαθμισμένη γιατί εκεί είναι στο τέλος της καλλιεργητικής τους περιόδου. Όλο αυτό οδηγεί σε μια σταθεροποίηση τιμών, δυστυχώς όμως για τους παραγωγούς μας οι τιμές αυτές δεν είναι οι καλύτερες, λαμβανομένου υπόψη το υψηλό κόστος παραγωγής.

Σε ότι αφορά στο αγγούρι, υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγωγή του. Ενώ σε ότι αφορά στην τομάτα , υπάρχουν μειωμένες ποσότητες, σαν προσφορά, με αποτέλεσμα και οι τιμές να διατηρούνται σε καλά επίπεδα για την εποχή, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη