Οι προτάσεις Κ. Πανταζή για τις επικίνδυνες περιοχές κατολισθήσεων

11:48 π.μ. - Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Πέμ, 03/48/2022
Image: Οι προτάσεις Κ. Πανταζή για τις επικίνδυνες περιοχές κατολισθήσεων

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας

Τη θέση του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας αναφορικά με το τραγικό συμβάν στην Αγία Φωτιά όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν το τουριστικό κατάλυμα στο οποίο διέμενε καταπλακώθηκε από πτώση βράχου μετέφερε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Κώστας Πανταζής.

Όπως είπε, τα εδάφη κάθε περιοχής έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες οπότε όταν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε δόμηση θα πρέπει να το λαμβάνει αυτό σοβαρά υπόψη. Η δουλειά του μηχανικού ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι διαφορετική από αυτή ενός γεωλόγου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει το νομικό εκείνο πλαίσιο που να συνδέει τις δυο αυτές ειδικότητες. Δεν απαιτείται δηλαδή εξειδικευμένη γεωλογική μελέτη όταν κάποιος σκοπεύει να προχωρήσει σε δόμηση σε κάποια περιοχή. Γίνεται βέβαια μια τυπική γεωλογική μελέτη όμως σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί. Ακριβώς γιατί το ανάγλυφο κάθε περιοχής είναι διαφορετικό. Οπότε θα έλεγε κανείς ότι επαφίεται στον μηχανικό να διασυνδεθούν οι γεωλογικές μελέτες με τις οικοδομικές άδειες.

Θέση μας είναι ότι αυτό πρέπει αυτό να αλλάξει και να αλλάξει άμεσα δεδομένου εξάλλου ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η δόμηση έχει εξαντληθεί. Ούτε σε περίπτωση επέκτασης της δόμησης σε υφιστάμενο κτίριο δεν απαιτείται γεωλογική μελέτη. Τώρα, αυτό που χρειάζεται να γίνει πέρα από την αλλαγή σε νομικό πλαίσιο , είναι να γίνει μια χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων και να δρομολογηθούν απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις για την αποφυγή άλλων τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.