Οι προτάσεις Γ. Σταθάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

11:25 π.μ. - Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Τετ, 21/25/2022
Image: Οι προτάσεις Γ. Σταθάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο πρώην υπουργός Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης , καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέλυσε το θέμα του ενεργειακού, με αναφορά στο πώς φτάσαμε στο σήμερα και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως είπε, για το ενεργειακό η Ε.Ε. είχε φτιάξει ένα μοντέλο που στηριζόταν πολύ στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και υπό κανονικές συνθήκες μπορούσε να λειτουργήσει. Σε περιόδους κρίσης όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Από το 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθεί μια λάθος πολιτική προχωρώντας σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ενέργειες είχαν ως συνέπεια να οδηγηθούμε σε μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Απέναντι στην κρίση η Ευρώπη έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να αναπτύξει ένα δικό της μοντέλο ενεργειών. Η Ελλάδα επέλεξε τη χειρότερη καθώς δεν παρενέβη στην επιδίωξη των ιδιωτών παρόχων, δεν επέβαλε πλαφόν και δεν προσδιόρισε όριο κερδών. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στις απαιτήσεις των ιδιωτών παρόχων της χώρας μας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προχωρήσει στο χρηματιστήριο ενέργειας με στόχο το πλεονέκτημα προθεσμιακής αγοράς κάτι το οποίο δεν εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να μετακυλιστεί στον καταναλωτή όλο το κόστος χονδρικής. Είναι ενδεικτικό ότι είμαστε η χώρα με το 100% της μετακύλισης στη λιανική των εξωφρενικών τιμών χονδρικής που διαμορφώνονται στις spot, ενδεχομένως με εναρμονισμένες πρακτικές. Σημειωτέων δε ότι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη από τη μετακύλιση αυτή είναι η Ελβετία με 38%.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει άλλοθι για τη ΔΕΗ αλλά και την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής από τη ΔΕΗ ώστε να στηριχτούν τα νοικοκυριά. Σημειώνοντας ότι θα έπρεπε, να γίνουν ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τις περισσότερες χώρες, η ΔΕΗ να κρατικοποιηθεί διατηρώντας το 51% , να συγκρατηθούν οι τιμές, να προσδιοριστεί το ποσοστό κέρδους και να πάμε σε μια σταδιακή απολιγνιτοποίηση ενισχύοντας τις ΑΠΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις ενεργειακές κοινότητες δίνοντας μάλιστα με σχετικό άρθρο προτεραιότητα σε τέτοιες δράσεις. Ένα άρθρο που πάγωσε εδώ και τρεισήμισι χρόνια από τη Ν.Δ.. Θα έπρεπε πάντως το 50% περίπου των αδειών να μοιραστούν στην αγορά κατά προτεραιότητα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, για ενεργειακές κοινότητες και για ανεμογεννήτριες με βάση το χωροταξικό το οποίο όμως χρειάζεται αναθεώρηση ώστε να μην δούμε ανεμογεννήτριες να κατακλύζουν τα βουνά μας ή κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.