Οι πεινασμένες μέλισσες, οι μαυραγορίτες και η ζάχαρη

12:32 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Δευ, 18/32/2022
Image: Οι πεινασμένες μέλισσες, οι μαυραγορίτες και η ζάχαρη

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λασιθίου Εμμ. Μαυρουπλάκης

Για τα προβλήματα των μελισσοκόμων τα οποία έθεσαν στον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ.  Γεωργαντά ο οποίος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή  την Ιεράπετρα, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λασιθίου κ. Εμμ Μαυρουπλάκης.

 Όπως είπε με τον πόλεμο  στην Ουκρανία ανησύχησαν γιατί είδαν τα πρώτα σημάδια αισχροκέρδειας. Ωστόσο όμως  η ζάχαρη δεν εισάγεται  από τη Ρωσία αλλά τη Λατινική Αμερική. Το οτι λοιπόν η τιμή στη ζάχαρη είναι τόσο υψηλή εγείρει ερωτήματα ενώ  φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας παρατηρούνται στην αγορά.   Σε πολιτικό επίπεδο τώρα,  η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από τα αποθέματα που δηλώνει ο καθένας. Ποιος όμως  εγγυάται ότι δηλώνονται τα σωστά στοιχεία και όχι μια τεχνητή έλλειψη ώστε κάποιοι να επωφεληθούν. Αυτό που είπε ο Υπουργός είναι ότι θα επιδιωχθεί ώστε  η ζάχαρη να δίνεται ως ζωοτροφή. Αυτό εξάλλου όμως προβλέπεται από την Ε.Ε.. 

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαυρουπλάκης είπε οτι πέρυσι η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών με συνέπεια  μεγάλες απώλειες σε μελισσοκομικό κεφάλαιο και κατ επέκταση στις παραγόμενες ποσότητες  μελιού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι οι μελισσοκόμοι επιβαρύνθηκαν από την τιμή των καυσίμων και δεδομένου ότι διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στα μελίσσια τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αυτές οι δυο αυξήσεις έδωσαν μια μεγάλη «σφαλιάρα» στη μελισσοκομία, είπε ο πρόεδρος τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η  στήριξη των μελισσοκόμων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους. Κλείνοντας είπε ότι  ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις  εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους και δεν αποκλείεται να γίνουν κινητοποιήσεις και πανελλαδικά.