Οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές Ιεράπετρας τιμούν τον γιατρό Ανδρέα Μαμαντόπουλο

11:06 π.μ. - Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021
11:10 π.μ. - Πέμ, 07/06/2021
Image: Οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές Ιεράπετρας τιμούν τον γιατρό Ανδρέα Μαμαντόπουλο

Σε ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε την Τετάρτη 6/10/21 στο Βουζουνεράκειο Στάδιο - Ομιλία του Προέδρου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Ιεράπετρας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου

Σήμερα, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Ιεράπετρας και της Σητείας, τιμούμε τον γιατρό μας Ανδρέα Μαμαντόπουλο, που για όλους μας όταν χρειάστηκε ήταν ο Χειρουργός μας, ο Ορθοπεδικός μας, ο Γυναικολόγος μας, ο Παθολόγος μας, ο ενδοσκόπος μας, πάντα στην πρώτη γραμμή. Αν οι ανάγκες το απαιτούσαν δεν δίσταζε να είναι Νοσηλευτής, τραυματιοφορέας, οδηγός ασθενοφόρου (τότε που δεν υπήρχε το ΕΚΑΒ), ακόμα και ελαιοχρωματιστής για να βαφτούν θάλαμοι νοσηλείας. Έτσι ήταν από όπου πέρασε: Αθήνα, Λονδίνο, Σητεία, Ιεράπετρα. Έκτιζε και δημιουργούσε χωρίς να τον ενδιαφέρουν ακαδημαϊκοί τίτλοι και Διευθυντικές θέσεις. Πάντα ανθρώπινος. Είχε ήδη αναγορευθεί σε Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών όταν τον γνωρίσαμε. Αναρωτηθήκαμε. Γιατί επαρχία; Η απάντηση του ήταν σαφής: “Καλά είναι τα επιτελεία, αλλά κάποιος πρέπει να είναι και στο χαράκωμα”. Οι καθηγητές του στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου του είπαν: αν είναι να φύγεις τότε πήγαινε στο Λασίθι. Εκεί σε χρειάζονται περισσότερο. Το 1997 με την αγωνία του για την προνοσοκομειακή φροντίδα, δημιουργεί το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας. Πολίτες εκπαιδευμένοι στις Πρώτες Βοήθειες που φέροντας τη στολή και την πιστοποίηση του Ερυθρού Σταυρού είναι έτοιμοι για ατυχήματα, τραυματισμούς και φυσικές ή άλλες καταστροφές.

hxonews

Οι γνώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν όχι μόνον στον τόπο μας αλλά σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι γνωστές οι αποστολές τους στον τότε Γιουγκοσλαβικό πόλεμο, στους σεισμούς της Τουρκίας και στη Σρι Λάνγκα στο τσουνάμι της Ν.Α. Ασίας. Τώρα τον φέραμε από τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου.Και η αγωνία του για την όσο πιο σύγχρονη ιατρική τον έκανε να είναι ο πρώτος που εφάρμοσε τη Λαπαροσκοπική Επεμβατική στην Κρήτη. Πόσες γυναίκες του τόπου μας σώθηκαν από τις προληπτικές εκστρατείες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, που με τόσο κόπο διενεργεί τα τελευταία 20 χρόνια; Μαζεύει γνώσεις από όλο τον κόσμο και τις φέρνει στον τόπο μας. Γι’ αυτό τιμήθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας ως Πρώτος Πολίτης της πόλης μας και από τον Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» ως επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Οι τιμητικές διακρίσεις του πολλές ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και αντιπρόεδρος στον Σύλλογο ΑΜΕΑ “Γιώργος Σουργιαδάκης”.

hxonews

Το έργο του ατελείωτο. Στην εποχή μας, εποχή της ισοπέδωσης των αξιών και της κοινωνικής κατάπτωσης, όπου επικρατεί η ιδιοτέλεια και ο άκρατος ατομικισμός, ως κοινωνία έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Στο πρόσωπο του Γιατρού Ανδρέα Μαμαντόπουλου τιμούμε τον πρωτοποριακό γιατρό, τον άνθρωπο και τον κοινωνικό εργάτη για την τεράστια προσφορά του στον τόπο μας και στον Νομό μας. Σήμερα οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Ιεράπετρας τιμούμε τον γιατρό, τον Γιατρό μας Ανδρέα Μαμαντόπουλο για την τεράστια κοινωνική προσφορά του σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Έτσι οι ποδοσφαιριστές μας, οι αθλητές όλων των κλάδων και τα παιδιά μας, να τον έχουν πρότυπο γιατρού, ανθρώπου και κοινωνικού εργάτη. ΓΙΑΤΡΕ ΜΑΣ σου ευχόμαστε ολόψυχα να είσαι πάντα καλά, να έχεις υγεία και δύναμη να προσφέρεις. Η Αθλητική Οικογένεια της Ιεράπετρας και της Σητείας που είναι παρούσα στον αποψινό αγώνα των παλαίμαχων, όπως και όλη η κοινωνία του Νομού Λασιθίου σε τιμά και σου αποδίδει αυτή την ταπεινή πλακέτα ως ένδειξη της βαθιάς μας εκτίμησης.

Οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές Ιεράπετρας.

hxonews

Αντιφώνηση Ανδρέα Μαμαντόπουλου

Είναι μεγάλη η χαρά μου, που βρίσκομαι στο στάδιο Ιεράπετρας με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Σητείας και Ιεράπετρας. Γιατί η Σητεία και η Ιεράπετρα είναι οι τόποι μου. Τόπους στην Κρήτη δεν μπόρεσα να γνωρίσω παρά μόνος ως περιστασιακός ημερήσιος επισκέπτης. Έτσι το θέλαν τα πράγματα και έτσι έπρεπε να γίνει. Για μένα είναι μεγάλη τιμή αυτό που κάνετε σήμερα και σας ευχαριστώ που με ακούτε και δεν με ξεχνάτε. Και σας υπόσχομαι ότι όσο με κρατούν τα πόδια μου θα είμαι εδώ σε συνεργασία μαζί σας και μαζί με όλους τους καλούς συνεργάτες μου, αυτούς με τον κόκκινο σταυρό και τους φίλους μου στον αγώνα για το Νοσοκομείο μας, που με ακολουθούν σε αυτό τον δύσκολο δρόμο χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, μόνο και μόνο για να κάνουμε την τοπική μας κοινωνία καλύτερη. Από την εκδήλωση σας αυτή, ας περάσει από όλους μας το μήνυμα ότι κοινωνικοί αποκλεισμοί και εγκατάλειψη ευάλωτων και αδυνάτων δεν ανήκουν στην κουλτούρα μας. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για ένα καλό Νοσοκομείο. Δεν ζητάμε πολλά. Τα περισσότερα μας τα πήρανε χωρίς να μας ρωτήσουνε. Παλεύουμε για να είμαστε έτοιμοι και να προλάβουμε κάθε κακό. Είμαστε ακόμα εδώ σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Και αν όχι εγώ, κάποιος άλλος θα παραλάβει τη σκυτάλη. Εύχομαι σε εσάς και τους βετεράνους ποδοσφαιριστές μας, υγεία και δύναμη. Την τιμή αυτή που μου κάνετε, θα την φυλάξω ως την καλύτερη διάκριση και το καλύτερο δίπλωμα και πτυχίο μου.

Σας ευχαριστώ.

hxonews