Οι κροίσοι εκπέμπουν 1 εκατ. φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τους κοινούς θνητούς

9:45 π.μ. - Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022
09:11 π.μ. - Πέμ, 10/45/2022
Image: Οι κροίσοι εκπέμπουν 1 εκατ. φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τους κοινούς θνητούς

Αναλύοντας τις επενδύσεις επιφανών βαθύπλουτων του κόσμου, η Oxfam αναδεικνύει πώς ωφελούνται από την κλιματική αλλαγή. «Επενδυτικές εκπομπές» όσες η Γαλλία!

Ένας δισεκατομμυριούχος εκπέμπει 1 εκατομμύριο φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τον μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το CNN.

Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύτηκε από τον βρετανικό φιλανθρωπικό οργανισμό Oxfam τη Δευτέρα, βασίστηκε σε λεπτομερή ανάλυση των επενδύσεων 125 από τους επιφανέστερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Και διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με τους κοινούς θνητούς, οι επενδύσεις των βαθύπλουτων αντιπροσωπεύουν έως και το 70% των εκπομπών, αν συνεκτιμηθεί το μερίδιο που κατέχουν στις ρυπογόνες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις αυτών των δισεκατομμυριούχων παράγουν κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως ανά άτομο, και αυτό είναι 1 εκατομμύριο φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο των 2,76 τόνων CO2 για όσους ζουν στο «φτωχότερο 90%» της ανθρωπότητας.

Η Nafkote Dabi, επικεφαλής κλιματικής αλλαγής στην Oxfam, δήλωσε ότι οι εκπομπές που οφείλονται στον τρόπο ζωής των δισεκατομμυριούχων, τα ιδιωτικά τζετ και τα γιοτ τους, είναι ήδη χιλιάδες φορές υψηλότερες από αυτές του μέσου ανθρώπου. Αλλά αν δούμε τις εκπομπές από τη σκοπιά των επενδύσεών τους, τότε είναι πάνω από ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες.

«Αυτοί οι λίγοι δισεκατομμυριούχοι αθροιστικά έχουν "επενδυτικές εκπομπές" που ισοδυναμούν με τα αποτυπώματα άνθρακα ολόκληρων χωρών, και μάλιστα μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος ή η Αργεντινή», είπε.

«Η κύρια και αυξανόμενη ευθύνη των πλουσίων για τις συνολικές εκπομπές σπάνια συζητείται ή εξετάζεται στη χάραξη κλιματικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές στην κορυφή των εταιρικών πυραμίδων έχουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή του κλίματος. Και έχουν διαφύγει τη λογοδοσία για πάρα πολύ καιρό», είπε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων αφορούσαν κατά 14% ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο. Μόνο ένας δισεκατομμυριούχος στο δείγμα είχε επενδύσεις σε εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πρέπει το COP27 να αναδείξει τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών και των πλούσιων επενδυτών τους, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζουν από τη ρύπανση και την παγκόσμια κλιματική κρίση, και πρέπει αυτό να αλλάξει», κατέληξε η Dabi.

euro2day.gr