Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Λασιθίου για το κλείσιμο των σχολών

7:36 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019
07:11 μ.μ. - Δευ, 18/36/2019
Image: Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Λασιθίου για το κλείσιμο των σχολών

Κοινή δήλωση

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη φορέων στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των νέων τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΜΕΠΑ) στο νομό μας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν στην παρακάτω κοινή δήλωση:
 
«Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα για την αναστολή 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα τμήματα «Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και «Φυσικοθεραπείας» με έδρα την Ιεράπετρα.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί όταν επιχειρηματολογεί ότι όλα τα παραπάνω γίνονται για το συμφέρον των φοιτητών και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, την ώρα που και τα υπάρχοντα Τμήματα που λειτουργούν στα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, την υποβάθμιση των πτυχίων κλπ.
 
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καβγά, την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με τις κατ’ όνομα “πανεπιστημιοποιήσεις” των πρώην ΤΕΙ και την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχοντας σταθερά το βλέμμα στην αγορά, στα ζητούμενα του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε το αντικείμενο και η διασπορά των Τμημάτων, προχώρησαν οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα και οι ιδρύσεις. Με τα ίδια κριτήρια, σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται προς τους εργοδότες – βιομήχανους να αξιολογήσει εκ νέου τα Τμήματα, παλιά και νέα.
 
Στο όνομα της ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε ως πρώην κυβέρνηση τα νέα Τμήματα, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Στο όνομα της ανάπτυξης σήμερα και η ΝΔ αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων, για να εξασφαλίσει ότι ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίνουν νερό στο όνομα του “αυτοδιοίκητου” των ΑΕΙ, δηλαδή στην εξασφάλιση εκείνων των όρων ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους της αγοράς.
 
Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Όταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν η υπουργός Παιδείας της ΝΔ εγκαινιάζει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ’ όνομα “δημόσια” Ανώτατη Εκπαίδευση.
 
Όπως πελάτες τους βλέπουν και η περιφέρεια με τους δήμους, όπου αποδέχονται απόλυτα αυτόν τον αντιλαϊκό, αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό και επιχειρούν την ενσωμάτωση του λαού μας σε αυτόν, σηκώνοντας την σκόνη αποκλειστικά της χωροθέτησης. Καμία πρεμούρα δεν έχουν για τους φοιτητές, τους γονείς τους, για τα υποβαθμισμένα πτυχία και τις τρομακτικές ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κ.α.). Η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών των λασιθιωτών είχαν και έχουν τα παιδιά τους διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι αυτή την δραματική κατάσταση της εμπορευματοποιημένης ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εξαρχής αντιτάχθηκαν στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέρασή τους στην αγορά. Αντιτάχθηκε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.»
 
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο Νομό Λασιθίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση
 
Φιλιππάκης Γιώργος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγίου Νικολάου
 
Κοτσιφάκη Μαρία, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιεράπετρας
 
Συμεωνίδης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σητείας
 
Δαλαβέρου Ρένα, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Οροπεδιου Λασιθίου
 
Χαλκιαδάκης Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Οροπεδιου Λασιθίου