Οι διεκδικήσεις της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας

8:32 π.μ. - Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019
08:01 π.μ. - Τετ, 02/32/2019
Image: Οι διεκδικήσεις της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Σητείας

Ανακοίνωση της Επιτροπής με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Για άλλη μια χρονιά οι συνάδελφοι αγρότες βγήκαν  πάλι στα μπλόκα, αφού τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς παραμένουν άλυτα. Μαζί με όλη την Ελλάδα και η Κρήτη. Ο Σύλλογος Αστερουσίων στα Πραιτώρια, οι αγρότες των Ανωγείων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων στα Μεγάλα Χωράφια. Όλοι σε ετοιμότητα να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους για την αδιαφορία της κυβέρνησης να σκύψει πάνω στα προβλήματα της αγροτιάς. 
Η περιοχή μας φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των νοτιάδων με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική την περίοδο της καρπόδεσης  στέρησε το εισόδημα από τους αγρότες και την επαρχία από ένα σημαντικό κεφάλαιο. Μαζί με τη μειωμένη παραγωγή, η τιμή είναι εξευτελιστική πράγμα που αποδεικνύει το παιχνίδι των μεγαλεμπόρων που είχαμε αναδείξει το καλοκαίρι με το απούλητο λάδι για να κατρακυλήσουν την τιμή. Ο ΕΛΓΑ σφυρίζει αδιάφορα. Η ακρίβεια στα αγροτικά εφόδια, στο πετρέλαιο, η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές μάς εξαντλούν.
Οι αιτίες που τα προκαλούν όλα αυτά είναι γνωστές. Είναι οι αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ, που ασπάζεται και υλοποιεί και αυτή η κυβερνηση, όπως και οι προηγούμενες για να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Η εκμετάλλευση από τους εμπόρους γιγαντώνει, αφού με το αίσχος των ανοικτών τιμών ο παραγωγός δε  γνωρίζει ούτε πόσο  ούτε πότε και αν θα πληρωθεί τον μόχθο του. Ευνοούμενοι και ανεξέλεγκτοι οι κερδοσκόποι των μονοπωλίων στο πλαίσιο της ελεύθερης  καπιταλιστικής αγοράς εξοντώνουν τους αγροτοκτηνοτρόφους.
            Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να σκύψει στον  μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο. Μπορεί, αν θέλει, να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Τόσα δις στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών βρέθηκαν, όμως για τους αγρότες ούτε σεντ.
Τα αιτήματά  μας απαντούν στο ξεκλήρισμά μας, για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια μας.
 
Διεκδικούμε:
Την  καταβολή των αποζημιώσεων από έναν ΕΛΓΑ κρατικό,  που θα αποζημιώνει 100%τις ζημιές. Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.     
Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Να σταματήσει η πολιτική της  "ελεύθερης αγοράς" της Ε .Ε. που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαγορευτεί η εισαγωγή ελαιολάδου και άλλων προϊόντων που παράγονται  με επάρκεια στην Ελλάδα.               
Θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να μένουν χρήματα για την επιβίωση και την καλλιέργεια.
Να μη  μειωθεί το αφορολόγητο που κατακτήθηκε στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ αυξανόμενο όσο μεγαλώνει η οικογένεια. Κατάργηση των τεκμηρίων. 
Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που  προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020.
Να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης για τους αγρότες. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού. Καμιά κατάσχεση  λογαριασμού κάτω των 5.οοο ευρώ
 
           
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ