Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας στο μικροσκόπιο της Τρόικα

8:52 π.μ. - Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
08:10 π.μ. - Τετ, 26/52/2016
Image: Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας στο μικροσκόπιο της Τρόικα

Στον σημερινό κύκλο συναντήσεων περιλαμβάνεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη

Το πεδίο της υγείας θα έχει σήμερα την… τιμητική του στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των Θεσμών και πραγματοποιούν τις επαφές τους με στελέχη της κυβέρνησης. 
 
Στον σημερινό κύκλο συναντήσεων περιλαμβάνεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη.
 
Οι προϋπολογισμοί του υπουργείου για κάθε επί μέρους τομέα, πχ φάρμακο, νοσοκομεία, ληξιπρόθεσμα χρέη, κα., αναμένεται να μονοπωλήσουν τη συνάντηση και να απαιτηθούν αναλυτικά και πλήρως αιτιολογημένα στοιχεία από τους Θεσμούς.
 
 Οι διεισδυτικές και επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών, πάντως, δεν ξένισαν τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟφ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο στο οποίο ήταν επικεφαλής ο «γνώριμος» τα τελευταία χρόνια των ελληνικών στελεχών της Υγείας, κ. Τζουζέπε Καρόνε. 
 
Στη μαραθώνια συνάντηση – από τις 10 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι-όπου  συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες των φορέων, το βασικό θέμα ήταν ο ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα οι δαπάνες του Οργανισμού για φάρμακα και εξετάσεις των ασφαλισμένων του. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε ένα «πακέτο» δομικών αλλαγών για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών καθώς και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προωθούνται προς την ίδια κατεύθυνση. 
 
Ο κ. Καρόνε από την πλευρά του αξιολόγησε μεν θετικά τις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ αλλά επικεντρώθηκε στην υπέρβαση των δαπανών. Διότι, τα αδιάψευστα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν πως και εφέτος η φαρμακευτική δαπάνη είναι εκτός ελέγχου. 
 
Ειδικότερα, για το α’ εξάμηνο του 2016 η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε στο 1,2 δισ ευρώ (όταν  ο στόχος ήταν 972 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ). Το clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για το α’ εξάμηνο του έτους είναι 216 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο θα κλείσει ακόμα υψηλότερα, με το συνολικό ποσό επιστροφής της υπέρβασης να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 440 εκατ. ευρώ. 
 
Εάν στο ποσό αυτό συνυπολογιστούν οι εκτιμήσεις για το νοσοκομειακό clawback, που υπολογίζεται γύρω στα 230 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, τότε η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να καταβάλλει συνολικά περίπου 670 εκατ. ευρώ. Άλλα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι το rebate, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση επί του τζίρου για κάθε φαρμακευτική και για κάθε φαρμακείο. 
 
Στο μικροσκόπιο της συνάντησης μπήκαν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, με την αντίστοιχη δαπάνη να φτάνει  σε 930 εκατ. ευρώ,  και τα 2/3 του ποσού να είναι claw back.
 
protothema.gr