Οι αγρότες «πολιορκούν» με χίλια τρακτέρ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Δείτε live εικόνα

11:03 π.μ. - Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024
11:02 π.μ. - Πέμ, 01/03/2024
Image: Οι αγρότες «πολιορκούν» με χίλια τρακτέρ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Δείτε live εικόνα

Μπλόκα και φωτιές στους δρόμους μπροστά από την Ευρωβουλή - Ο θυμός των αγροτών δεν μειώνεται παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να φθάσουν σήμερα κοντά στο χώρο της συνόδου, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Δείτε live εικόνα από τις Βρυξέλλες:

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για χίλια τρακτέρ γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των Είκοσι Επτά. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα ιστορικό άγαλμα από τη θέση του στην πλατεία Λουξεμβούργου ενώ υπήρξαν και κάποιες συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Χθες, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, γάλλοι και βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

- Παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες -

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

Ο ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

- «Καθυστερημένη» προσπάθεια -

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

- Mercosur -

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- αποκρυσταλλώνει το θυμό. Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εικόνες από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες:

hxonews
hxonews
hxonews

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για τους αγρότες

Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα με δική του πρωτοβουλία και το ήπιο κλίμα της συζήτησης που έγινε ήταν δηλωτική της πρόθεσης του πρωθυπουργού να πάρει «πάνω του» το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, το οποίο αναδεικνύεται πλέον και σε πολιτικό πρόβλημα από τη στιγμή που δεν ελέγχθηκε εν τη γεννέσει του.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε έτσι να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τους παραγωγούς και προσπαθεί να παρέμβει για τα προβλήματά τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη παρέμβαση έγινε με την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα στη Θεσσαλία, η δεύτερη με την αύξηση του περιθωρίου για την πρώτη αρωγή που αφορά τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί και αφήνει ανοιχτό περιθώριο για μια θετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών ως προς το πετρέλαιο. Μένει να φανεί αν την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάτι προς ανακοίνωση, με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τα δημοσιονομικά περιθώρια για μια πιθανή επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για την τρέχουσα χρονιά.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», υπογράμμισε χθες μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας ο κ. Μητσοτάκης.

Το ζήτημα των αγροτών δεν είναι αμελητέας σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 42% τη ΝΔ. Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με 13,7% και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,4%, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών αυξημένη διείσδυση στις τάξεις των αγροτών επιδιώκουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Πάντως, οι παραγωγοί δίνουν προοδευτικά ραντεβού στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα στις 19:30, με παρόντα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα βρίσκεται για μέρες στην πόλη, έχοντας πυκνό πρόγραμμα επαφών.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο μόνος πρωταγωνιστής της Συνόδου θα ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εκ νέου στυλώνει τα πόδια του για το χρηματοδοτικό πακέτο στην Ουκρανία και αυτή τη φορά δεν προτίθεται να φύγει από την αίθουσα της Συνεδρίασης, προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, όπως έκανε στην τελευταία Σύνοδο. Εν προκειμένω, όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος βλέπει την πολιτική του αντίπαλο Μαρίν Λεπέν να καλπάζει και να ανεβαίνει στα τρακτέρ, διεισδύοντας στις τάξεις των εξεγερμένων παραγωγών.

Βεβαίως και στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στους αγρότες ότι θα ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για τη «νομιμοποίηση» προϊόντων που έρχονται από τρίτες, ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς τα ίδια standards που ισχύουν για τους Έλληνες παραγωγούς. «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγονται προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πραγματικότητα, όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές στο protothema.gr, οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» της Συνόδου Κορυφής. Αποφάσεις, πάντως, δεν πρέπει να αναμένονται. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη με το πλαίσιο συμφωνίας που υπήρχε επί τάπητος στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Και η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά και δεν θα ολοκληρωθεί πριν το απόγευμα, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη σκληρή στάση του κ. Όρμπαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema.gr