
«Σταγόνα στον ωκεανό» η είσοδος πέντε φορτηγών τροφίμων που επέτρεψε το Ισραήλ να περάσει στη Γάζα • Καθυστερημένες πρωτοβουλίες από μια σειρά κρατών για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία
Ανατριχιάζει η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μιλώντας στο BBC, εκτιμώντας πως μέσα σε 48 ώρες κινδυνεύουν να πεθάνουν 14.000 βρέφη λόγω της παντελής απουσίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Νετανιάχου υπό το βάρος των - καθυστερημένων- διεθνών πιέσεων, προχώρησε σε μια υποτυπώδη και πενιχρή «υποχώρηση», επιτρέποντας την πρόσβαση πέντε φορτηγών με είδη πρώτης ανάγκης, κάτι το οποίο ο Φλέτσερ χαρακτήρισε μια «σταγόνα στον ωκεανό».
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε, τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται τεχνικά εντός Γάζας, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στους πολίτες.
«Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 βρέφη μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες», δήλωσε στο BBC.
Ερωτηθείς σχετικά από το BBC για το πως υπολογίστηκε ο αριθμός των βρεφών, ο Φλέτσερ έδωσε μια ακόμη σοκαριστική απάντηση δηλώνοντας πως «έχουμε μεγάλες ομάδες στο πεδίο – φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί… αλλά συνεχίζουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους επιτόπου – βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα, στα σχολεία… προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες μέρες και μπροστά στις φρικιαστικές εικόνες που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών - και όχι μόνο - έχουν εντείνει τις πιέσεις τους για να μπει ένα «στοπ» στην «τελική λύση του Ισραήλ».
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ακολούθησαν οι απειλές για κυρώσεις από Γαλλία, Βρετανία και Καναδά ενώ σήμερα (20/5) η Ολλανδία ξεκίνησε να βολιδοσκοπεί κράτη μέλη στην Ε.Ε. με σκοπό να τα πείσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ.
efsyn.gr