Ο Χ. Λιονής για τους ξαφνικούς θανάτους και την σχέση τους με τα εμβόλια κορωνοϊού
Ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Ηχώ 99,8
Ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τους αιφνίδιους θανάτους και κατά πόσο αυτοί σχετίζονται ή όχι με τα εμβόλια για τον covid.
Ο κ. Λιονής είπε ότι είναι σημαντικό να παίρνει ο κόσμος απαντήσεις από αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με την έρευνα στο χώρο της υγείας. Οι αιφνίδιοι θάνατοι είναι ένα γεγονός που πρέπει να απασχολεί το σύστημα υγείας και η Ελλάδα χρειάζεται συστηματική ανάλυση όλων των περιπτώσεων είτε νοσηρότητας είτε θανάτου. Ο κ. Δοξιάδης έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να φτιάξει ένα σοβαρό σύστημα υγείας εάν δεν ανεβάσει τον αριθμό των νεκροτομών. Το ποσοστό νεκροτομών ως μέσου ανάδειξης της αιτίας θανάτου στην Ελλάδα είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα όχι μόνο του λαού αλλά και των υπηρεσιών υγείας ότι η τεκμηρίωση του θανάτου και ιδιαίτερα του αιφνίδιου θανάτου είναι πολύ ουσιαστικό μέσο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο.
Όσο δεν έχουμε σοβαρά νεκροτομικά δεδομένα και ολοκληρωμένα συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης της θνησιμότητας, είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε τέτοια θεμελιώδη ερωτήματα όπως το που οφείλονται οι αιφνίδιοι θάνατοι. Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Λιονής είπε ότι πολλοί επιστήμονες έθεσαν ερωτήσεις για το πόσο γρήγορα διαβάστηκαν οι μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου. Είδαμε σοβαρές και σωστές αποφάσεις από την επιτροπή εμβολιασμών η οποία ανέλυσε σοβαρά τα Ελληνικά δεδομένα και έτσι από μία χρονική φάση και μετά το εμβόλιο δεν προχώρησε. Ο κ. Λιονής θεωρεί αυθαίρετη την διατύπωση της υπόθεσης ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι οφείλονται στον εμβολιασμό ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί κάτι που δεν πρέπει. Ο Ελληνικός πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί με τις αναμνηστικές δόσεις που έχουμε για τον covid με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων ομάδων να είναι σχετικά ανεμβολίαστο.
Η αναφορά σε απόλυτους αριθμούς σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους, δεν βοηθάει καθόλου ούτε τον κόσμο ούτε την επιστήμη. Οι αριθμοί θα πρέπει να σταθμίζονται σε σχέση με τον πληθυσμό του τόπου και μάλιστα να ανάγονται ως προς τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Επίσης, τα δεδομένα είναι καλό να διαβάζονται σε μεγάλες χρονικές περιόδους διότι διαφορετικά είναι πιθανόν να κάνουμε λάθος στην γενίκευσή μας. Δυστυχώς, τα δεδομένα συστηματικών καταγραφών στο χρόνο τους λείπουν. Ένα σύστημα υγείας, πρέπει να είναι ορθολογικό, θα πρέπει να διαβάζει τα δεδομένα νοσηρότητας και θανάτου. Αυτό αφορά και τα νοσοκομεία αλλά και τις υπηρεσίες παροχών υγείας. Χωρίς αναλυτικά δεδομένα στο σωστό χρόνο ανά περιφέρεια, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι νοσοκομεία χρειαζόμαστε, πόσους και ποιους γιατρούς αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η κατανομή τους. Κάθε θάνατος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία του, πολύ περισσότερο ένας αιφνίδιος θάνατος, πρέπει να οδηγείται στο νεκροτομείο, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς, λόγω έλλειψης δεδομένων δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τόσο θεμελιώδη ερωτήματα και πρότεινε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν μιλάμε με βαθμό βεβαιότητας για τόσο σημαντικά θέματα. Ο κ. Λιονής πιστεύει ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να διατυπώνει ερωτήματα και η επιστήμη οφείλει να ερευνά ώστε να δίνει απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι τι άλλο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Όλες οι πανδημίες αλλάζουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική κατάσταση. Από την στιγμή που δεχτήκαμε ένα τόσο μεγάλο στρες φυσικά και έχει αλλάξει το φαινοτυπικό και γενετικό μας υλικό και χωρίς την παρέμβαση του εμβολίου. Το εμβόλιο αποτελεί μόνο έναν παράγοντα. Εκτός των άλλων, πρέπει να εξετάσουμε τις μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν επηρεάσει την νοσηρότητα των ανθρώπων. Η επιδημιολογία της νοσηρότητας, τα νοσήματα και οι ασθένειες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία τροφοδότησε με πολλούς τρόπους την αλλαγή αυτού του προτύπου. Κάθε τι που εισάγουμε στον οργανισμό μας , ακόμα και τα αντιφλεγμονώδη χάπια τα οποία καταπίνουμε καθημερινά μας επηρεάζουν και θα πρέπει πάντα να ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά. Το να κατηγορούμε τον εμβολιασμό αγνοώντας όλα τα άλλα που έχουν αλλάξει γύρω μας είναι λάθος κατά την γνώμη του κ. Λιονή.
Όσων αφορά τις κίτρινες κάρτες, ο κ. Λιονής ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν ελέγχονται αλλά ότι δεν συμπληρώνονται και δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Όπως είπε, είναι υποχρέωση του γιατρού να διδάσκει τους ασθενείς για το δικαίωμά τους να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα.
Κλείνοντας, ο κ. Λιονής υπογράμμισε την σημασία του να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με την πρωτοβάθμια υγεία. Όπως είπε, εάν χαθεί η εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Τα εμβόλια έχουν αλλάξει πάρα πολύ την επιδημιολογία και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Σήμερα μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις από τον κοκκύτη και την Ιλαρά που ταλαιπωρούν μεγάλους ανθρώπους και απειλούν τη ζωή τους εξαιτίας του ότι ο επανεμβολιασμός δεν προσφέρεται. Ο κ. Λιονής προτρέπει τον κόσμο να κρατήσει την εμπιστοσύνη του στα εμβόλια, διατηρώντας την οποιαδήποτε συζήτηση για το εμβόλιο του covid, ώστε να εφοδιαστεί η επιστήμη με όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και να καταργηθεί όλη αυτή η παραθυρολογία.