Ο Τζανάκης στον Ηχώ 99,8: Ανησυχία για πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στο Λασίθι

10:11 π.μ. - Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022
10:02 π.μ. - Τρί, 08/11/2022
Image: Ο Τζανάκης στον Ηχώ 99,8: Ανησυχία για πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στο Λασίθι

Τι δήλωσε ο διευθυντής της πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ για το νέο εμβόλιο και το χάπι

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις , μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο διευθυντής της πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε η μετάλλαξη της Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική. Το κακό με την περιοχή μας είναι ότι φαίνεται να υπάρχει ένας θύλακας μάλλον Όμικρον 2 στο Λασίθι προς την περιοχή της Σητείας όπου έχει βρεθεί ένα κρούσμα εκτιμάται όμως ότι θα προκύψουν και άλλα. Εκτιμάται ότι δεν θα δούμε κάτι επιπλέον από την μετάλλαξη αυτή, μένει όμως να το δούμε.

Τώρα για τη γενικότερη εικόνα και ειδικότερα ως προς τους θανάτους , αυτοί αφορούν κυρίως άτομα ανεμβολίαστα άνω των 60 ετών. Σε άτομα ανεμβολίαστα τόσο η Δέλτα όσο και η Όμικρον προκαλούν βαρεία νόσο, τα άτομα κινδυνεύουν να διασωληνωθούν ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Κοντά σε αυτούς και όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν άλλα νοσήματα. Παρόλα αυτά εκείνοι πηγαίνουν καλύτερα παρόλο που έχουν κάνει τις δυο δόσεις.

Ένα ακόμη στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι με την Όμικρον έχουν μολυνθεί ασθενείς που έρχονται για άλλο λόγο στο Νοσοκομείο και παρεμπιπτόντως βρέθηκαν θετικοί. Επίσης έχουν μολυνθεί ευάλωτα άτομα σε δομές.

Πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη όπλο το νέο εμβόλιο που δεν είναι mRna είναι όπως το αντιτετανικό, της ιλαράς. Επομένως οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν πια λόγο να μην μην εμβολιαστούν, δεν έχουν δικαιολογία . Περιμένουμε να δούμε αν θα εμβολιαστούν. Το νέο εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές και το καλό είναι ότι η τεχνολογία του και η συντήρησή του και γενικότερα το τεχνικό κομμάτι, είναι πάρα πολύ εύκολο και είναι μια ελπίδα ότι ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί σε αυτού του είδους το εμβόλιο για να προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός. Το χάπι τώρα της Phizer είναι ένα επιπλέον όπλο. Είναι ένα χάπι ελπίδας αποτροπής διασωλήνωσης και θανάτου. Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει 8 χάπια την ημέρα, αλλά θα πρέπει να χορηγηθεί έγκαιρα τις πρώτες 5 μέρες.

Ειδικότερα τώρα για τα παιδιά ο κ. Τζανάκης είπε ότι 1 στις 5000 εκδηλώνει συστηματικές εκδηλώσεις, καρδιά, πνεύμονες ,αγγεία , και θα πρέπει να προσέξουν. Οι γονείς καλό θα είναι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τόνισε.