Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε νικητής και απειλεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

10:07 π.μ. - Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020
10:11 π.μ. - Τετ, 04/07/2020
Image: Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε νικητής και απειλεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ανησυχητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την βαθιά αντιδημοκρατική ομιλία Τραμπ, ο οποίος λανθασμένα και πρόωρα ανακοίνωσε εκλογική νίκη και προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το… επιθυμητό

Σε ήπιους τόνους οι πρώτες δηλώσεις Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη, αλλά συνέστησε ψυχραιμία.

Επιθετικός και διχαστικός ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε από τον Λευκό Οίκο (σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ), και, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησε για νοθεία και «καταπάτηση δικαιωμάτων» των δικών του υποστηρικτών. Εμφανίστηκε σίγουρος για την εκλογική του νίκη και ανακήρυξε χωρίς να έχει στοιχεία νίκη και στην Πενσιλβάνια.

Επιχειρώντας να προκαταλάβει για την ακυρότητα των επιστολικών ψήφων δήλωσε «ετοιμαζόμασταν για μία μεγάλη γιορτή. Κερδίζαμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν (σσ στη Φιλαδέλφεια και την Πενσιλβάνια έκαναν ένα μικρό διάλειμμα στην καταμέτρηση). Αυτό είναι μια απάτη του αμερικανικού κοινού. Είναι ντροπή για τη χώρα. Ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές. Πραγματικά τις κερδίσαμε».

«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε άλλο σημείο.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει η διαδικασία και να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Θέλαμε να σταματήσουμε την διαδικασία. Θα νικήσουμε. Όσο με αφορά έχουμε ήδη νικήσει» είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι έχει νικήσει και στη Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η ομιλία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε προς τους οπαδούς του ότι «είμαστε στο δρόμο για τη νίκη», αλλά και προαναγγέλλοντας ότι θα χρειαστούν ημέρες για τα τελικά αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η υπομονή σας είναι αξιέπαινη, το γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο, ίσως και περισσότερο

Αισθανόμαστε πολύ καλά, πάρα πολύ καλά. Βρισκόμαστε στο δρόμο για τη νίκη. Το γνωρίζουμε διότι η πρόωρη ψήφος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι μέχρι την καταμέτρηση των επιστολικών.

Αισθανόμαστε πολύ καλά για εδώ που βρισκόμαστε.

Υπολογίζουμε στην Αριζόνα και ακόμα παίζεται η Τζόρτζια- είμαστε καλά στο Μισιγκαν. Θα πάρει χρόνο αλλά θα κερδίσουμε την Πενσυλβάνια.

Δεν είναι δικό μου θέμα ή του Ντόναλντ Τραμπ να πει ποιος κέρδισε, αλλά είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

efsyn.gr