Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για την παραίτηση των διδασκόντων του Εθνικού Θεάτρου

9:20 π.μ. - Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023
09:02 π.μ. - Παρ, 10/20/2023
Image: Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για την παραίτηση των διδασκόντων του Εθνικού Θεάτρου

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "παραίτηση - σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης"

Στην παραίτηση των διδασκόντων στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επισημαίνοντας τα εξής:

"Η παραίτηση των καθηγητών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου είναι μια κορυφαία πράξη αντίστασης στον αυταρχισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη. Μια πράξη αντίστασης στην συνεχή επίθεση αυτής της κυβέρνησης στον πολιτισμό της πατρίδας μας, από τη πρώτη μέρα της εκλογής της.

Από την άρνησή της να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού στη διάρκεια της πανδημίας, μέχρι την διάλυση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, την εξευτελιστική συμφωνία για τις κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες, την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων μουσείων και εδώ στο Λασίθι, την μεθοδευμένη εγκατάλειψη της ένταξης της Σπιναλόγκας στα μνημεία της UNESCO, για την ανεμπόδιστη “οικονομική ανάπτυξη” του περιβάλλοντος χώρου. Η χαρακτηριστικότερη συμβολή αυτής της κυβέρνησης στον πολιτισμό της χώρας ήταν η ανάδειξη του περίφημου... Λιγνάδη σε Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, εκτός διαγωνισμού!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξυπηρετώντας συμφέροντα κολεγίων, με το ΠΔ 85/2022 διέγραψε τις μακρόχρονες σπουδές των καλλιτεχνών και τις έκανε ισότιμες με απολυτήριο Λυκείου (που είναι προϋπόθεση για αυτές τις σπουδές), κατάργησε συλλογικές συμβάσεις και προσπαθεί να σβήσει μέσα στην απαξίωση όνειρα και κόπους νέων παιδιών.

Με την παραίτηση τους όμως, οι καθηγητές έδωσαν και ένα τεράστιο μάθημα αλληλεγγύης στους μαθητές τους και στον αγώνα τους. Έναν ακόμα αγώνα της νεολαίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που τόσο βάρβαρα επιτίθεται στο μέλλον τους. Μετά τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων, μετά την τράπεζα θεμάτων και την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου για όλους, μετά τη βίαιη καταστολή από τις ποικιλώνυμες “αστυνομίες” που δημιούργησε, μετά τη διάλυση κάθε μέτρου προστασίας των νέων εργαζόμενων, έρχεται και η κατάργηση των πολύχρονων σπουδών των νέων καλλιτεχνών.

Οι μαζικές και μαχητικές αντιδράσεις των καλλιτεχνών για την απόσυρση του ΠΔ, που συνεχίζονται κάθε μέρα, τους χαλάνε τα σχέδια. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας στον αγώνα τους αλλά και η συμπαράσταση από τους “φτασμένους” καλλιτέχνες είναι ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας ότι δεν θα τους περάσει.

Είτε θα το πάρουν πίσω ΤΏΡΑ είτε θα το καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όταν σύντομα αναλάβει την διακυβέρνηση.

Ο ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΣΜΕΎΕΤΑΙ για

α) διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών,

β) ίδρυση Ανώτατης Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών,

γ) συλλογικές συμβάσεις για τους καλλιτέχνες

Μια κοινωνία με Δικαιοσύνη, είναι μια κοινωνία με σεβασμό στον πολιτισμό και στους εργαζόμενούς του".