Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ΕΣΥ

10:06 π.μ. - Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
10:09 π.μ. - Πέμ, 19/06/2024
Image:  Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ΕΣΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ παρουσίασε κάποια οικονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Για τα μέτρα αυτά θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα παρακάτω:

Σχετικά με το επίδομα άγονης περιοχής τα καθαρά ποσά της αύξησης, αν βγάλουμε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία είναι γύρω στα 125 ευρώ το μήνα για τις περισσότερες ειδικότητες και γύρω στα 275 ευρώ το μήνα για τους ιατρούς εσωτερικής παθολογίας, γενικής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας και για τους ιατρούς των ΜΕΘ. Επίσης εξαιρέθηκαν οι ειδικευόμενοι ιατροί και οι επικουρικοί.

Βεβαίως στο στο ότι υπήρξε ένταξη όλων των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου στην ά ζώνη επιδόματος άγονης περιοχής, συνέβαλαν καθοριστικά οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, στην περιοχή και στο νομό μας.

Όμως οι καθαρές αυξήσεις στο επίδομα άγονης περιοχής (125 ή 275 ευρώ το μήνα ανάλογα την ειδικότητα) είναι πολύ μικρότερες από τα ποσά που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση στην προσπάθεια να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη.

Μάλιστα ο υπουργός υγείας έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει πίνακες αποδοχών ιατρών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και διαψεύστηκαν άμεσα με τη δημοσίευση σχετικών εκκαθαριστικών μισθοδοσίας ιατρών από την ΟΕΝΓΕ.

Όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέχουν πολύ από τα αιτήματα και τις προτάσεις μας μας σχετικά με τον τρόπο προσέλκυσης νέων ιατρών στο ΕΣΥ και ανάσχεσης του κύματος αποχωρήσεων. Ζητήσαμε και ζητάμε οριζόντιες αυξήσεις αποδοχών ανεξάρτητα από ειδικότητα και περιοχή εργασίας, είτε με διπλασιασμό είτε με αναδρομική αναπλήρωση των απωλειών από την περίοδο των μνημονίων (2012) και μετά, μαζικές προσλήψεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αντί αυτών η κυβέρνηση προχώρησε σε πολύ περιορισμένες και επιλεκτικές αυξήσεις. Επίσης το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών έτσι όπως ανακοινώθηκε θα έχει ουσιαστική θετική επίπτωση στις αποδοχές από το 2027 και μετά, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεσο κίνητρο.

Γι ΄αυτό εκτιμούμε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πρακτικά αδύνατο να προκύψει σημαντική αύξηση της εισροής νέων ιατρών στο ΕΣΥ και να ανακοπεί το κύμα αποχωρήσεων. Άλλωστε αυτό θα φανεί και τους επόμενους μήνες από την εξέλιξη των προκηρύξεων που αναμένεται να γίνουν.

Επισημαίνουμε ότι το τελευταίο έτος προκηρύχτηκαν για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου 13 μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ και τελικά προσλήφθηκαν μόνο 2 ιατροί (παθολόγος, οφθαλμίατρος) και 1 ιατρός από παλαιότερη προκήρυξη (ψυχίατρος) ενώ ταυτόχρονα το τελευταίο έτος για διάφορους λόγους από το ΓΝΑΝ έχουν αποχωρήσει 6 μόνιμοι ιατροί και αναμένεται να αποχωρήσει άλλος ένας με νέα πρόσληψη σε άλλο νοσοκομείο.

Συνολικά τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχτηκαν σε τρεις φάσεις 52 μόνιμες θέσεις ιατρών στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, από τις οποίες καλύφθηκαν μόνο οι 11 (6 στο νοσοκομείο Σητείας 3 στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και 2 στο νοσοκομείο Ιεράπετρας), ενώ οι 41 βγήκαν άγονες.

Να προσθέσουμε ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγελει οικονομικά μέτρα ως κίνητρα, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι απλήρωτοι για πρόσθετες εφημερίες 5 μηνών.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα όποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ΕΣΥ αφορούν μόνο στους ιατρούς και όχι στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία. Η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων του δημοσίου, που θα γίνει από τον Απρίλιο του 2025 και μετά, είναι μόλις 12 ευρώ καθαρά το μήνα, γύρω στο 1%, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τον τρέχων πληθωρισμό (3%).

Δηλαδή δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αύξηση στο βασικό μισθό του νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και υποστηρικτικού προσωπικού του ΕΣΥ, ενώ δεν αυξήθηκαν ούτε καν οι αποδοχές και το ωρομίσθιο για νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες που εδώ και 15 χρόνια είναι καθηλωμένες σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Λόγω των χαμηλών αποδοχών και των δύσκολων συνθηκών εργασίας αποχωρήσεις και εκροή προσωπικού εκτός ΕΣΥ υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και όχι μόνο στους ιατρούς, κάτι που επιδεινώνει την ήδη υφιστάμενη υποστελέχωση των δομών.

Ως εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος, που ξέρουμε από πρώτο χέρι τα βάσανα των ασθενών μας εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας θα κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή τον αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση των κάθε είδους πληρωμών, για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους!

ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ