Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ για την επίσκεψη του υπουργού υγείας στην Κρήτη

11:58 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Παρ, 17/58/2023
Image: Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ για την επίσκεψη του υπουργού υγείας στην Κρήτη

Η ανακοίνωση

Με την επίσκεψη του στην Κρήτη και με όσα είπε απο το Νοσοκομείο Σητείας ο υπουργός υγείας Μιχ. Χρυσοχοίδης προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να κατευνάσει το κλίμα αγανάκτησης στην κοινωνία της Κρήτης για τη συνεχή υποβάθμιση των νοσοκομείων του νησιού.

Όσα εξήγγειλε αποτελούν “κενό γράμμα” από τη στιγμή που δεν βελτιώνονται οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών να βγαίνουν άγονες και το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών να παραιτείται και να φεύγει από τα Νοσοκομεία. Φέτος τον Απρίλιο προκηρύχθηκαν 15 θέσεις μόνιμων ιατρών στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, και όπως φαίνεται θα καλυφθούν μόνο οι 3 από αυτές, αφού για τις υπόλοιπες 13 δεν υπήρξαν υποψηφιότητες. Τα υποτιθέμενα κίνητρα που αναφέρει ο υπουργός δεν βελτιώνουν τις μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες και γι΄αυτό δεν φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους δύο μόνιμοι νοσηλευτές-τριες με λίγα χρόνια υπηρεσίας για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας σε χώρους εκτός ΕΣΥ. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι για τον ίδιο λόγο και το κενό έχει μείνει ακάλυπτο με αρνητική επίπτωση τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς..

Οι εξαγγελίες του Υπουργού δεν δίνουν καμία απάντηση στο αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ μέσα από την αναβάθμιση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. των εργαζομένων, αφού όπως φαίνεται αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην υγεία. Μια πολιτική επιλογή που η κυβέρνηση προσπαθεί να την κρύψει με συνεχείς επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα σε νοσοκομεία και με εξαγγελίες προσλήψεων που εν τέλει δεν γίνονται ποτέ.

Ακόμη ο Υπουργός Υγείας δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σοβαρά και άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το οποίο λόγω των δομών του αποτελεί το κεντρικό νοσοκομείο του νομού και εξυπηρετεί τους ασθενείς από όλο το Λασίθι, ενώ πρόσφατα με την περίπτωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αποδείχθηκε πόσο σημαντικός και κομβικός είναι ο ρόλος του. Παρόλαυτα ο Υπουργός υγείας όχι μόνο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για τα προβλήματα του ΓΝΑΝ, αλλά άνοιξε το δρόμο για την πλήρη συρρίκνωση του με τη φυγή αναισθησιολόγων μέσω της προκήρυξης θέσεων διευθυντών σε άλλα νοσοκομεία και την ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων που επιφέρει η τακτική αυτή, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει πλήρη κατάρρευση των πιο κρίσιμων κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επιλογή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο η ίδια η κοινωνία με αγώνα και διεκδίκηση για ουσιαστική αναβάθμιση και σωτηρία των νοσοκομείων και του ΕΣΥ και με απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ του συλλόγου μας θα καλέσει την επόμενη εβδομάδα σωματεία και φορείς της περιοχής σε συνάντηση για την οργάνωση. του αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και για προστασία του ΕΣΥ και του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της υγείας.

Εκ του ΔΣ