Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Μαρία Λιουδάκι» για ΚΕΘΕΑ και συγχωνεύσεις τμημάτων

8:26 π.μ. - Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019
08:04 π.μ. - Πέμ, 11/26/2019
Image: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Μαρία Λιουδάκι» για ΚΕΘΕΑ και συγχωνεύσεις τμημάτων

Τι αναφέρει

Όχι στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ  
   
Mε αφορμή την πρόσφατη ξαφνική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καταδικάζει την απροειδοποίητη και άνευ διαλόγου παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός καταξιωμένου Οργανισμού που εδώ και 4 δεκαετίες έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειές τους. 
 
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ΚΕΘΕΑ και στο μοντέλο λειτουργίας του, που θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο. 
 
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, σε πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, σε αποκοπή από την κοινωνία και σε αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία. 
 
Ζητάμε την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου του Υπουργείου Υγείας με τους φορείς θεραπείας και τις τοπικές κοινωνίες για έναν εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ο οποίος θα είναι μακροπρόθεσμος και θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας της χώρας. 
 
 
Αντί για διορισμούς και προσλήψεις, συγχωνεύσεις τμημάτων 
   
Το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις εξασφαλισμένες πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών κι ενώ βαδίζουμε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, έχει αφήσει πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα άδεια από αναπληρωτές ύστερα από ένα μήνα και πλέον λειτουργίας. 
 
Η Υφυπουργός Παιδείας βλέποντας ότι τα κενά παραμένουν αποφάσισε, αντί να προσλάβει αναπληρωτές, να συμπτύξει τμήματα ώστε να εξοικονομήσει θέσεις εργασίας. Έγγραφο του Υπ. Παιδείας με αρ. πρωτ. 165514/ΓΔ5/22-10-2019 και θέμα «Ενημέρωση και επιβεβαίωση στοιχείων myschool» καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να συμπτύξουν τμήματα, καθώς ύστερα από ενδελεχή έλεγχο, όπως αναφέρει, εντοπίστηκε προσωπικό παραπάνω από το επιτρεπτό της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό 25/1. Στη γραμμή αυτή και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Κρήτης με έγγραφό του (αρ. πρωτ. 114900/18-10-2019) με τίτλο «Επιβεβαίωση στοιχείων… συνέχεια εγκυκλίων και οδηγιών την καταχώρηση – επικαιροποίηση στοιχείων», καλεί κατ’ ουσία σε συμπτύξεις τμημάτων. Μάλιστα, τελειώνοντας την οδηγία αναφέρει ότι η μη τήρηση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο παρεμβαίνει στη λειτουργία των ΠΥΣΠΕ, καθώς όπως καταγγέλλουν σε ενημερωτικό τους οι αιρετοί και την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, στις 12:00 μ.μ., 2 ώρες πριν κλείσει το σύστημα για την καταχώρηση στοιχείων στον ΟΠΣΥΔ, έδωσε προφορική εντολή για σύμπτυξη τμημάτων νηπιαγωγείων και Α’ τάξης. Τα υπηρεσιακά συμβούλια, αγνοώντας τις προφορικές εντολές, εφάρμοσαν την ισχύουσα νομοθεσία διχοτομώντας τα τμήματα στα 22 παιδιά, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 79, σε νηπιαγωγείο και Α’ τάξη. 
 
Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντί να δώσει λύσει με ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ σε Γενική και Ειδική Αγωγή, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών, πειραματίζεται εις βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, καλό θα ήταν να  λάβει υπόψη της τη νομοθεσία που αναφέρει στην παρ. 1α του άρθρου 11 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017) την κατανομή των μαθητών ανά τμήμα  που χρήζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.  
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» χαιρετίζει τη στάση Διευθυντών Εκπαίδευσης της Κρήτης, οι οποίοι ενημέρωσαν εγγράφως τον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης ότι θα παραιτηθούν αν επιμείνει στην εντολή του για συγχώνευση τμημάτων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. 
 
Καλούμε άμεσα:
 
Τον Διευθυντή Π.Ε. Λασιθίου να μην προχωρήσει σε καμία συγχώνευση χωρίς να καλέσει σε συνεδρίαση το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. 
 
Τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης να ανακαλέσει άμεσα τα  έγγραφα που στέλνει και απειλεί με πειθαρχικές διώξεις.  
Τη ΔΟΕ να πάρει θέση και να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.  
 
 
 
Για το Δ.Σ.
            
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας 
 
          
Γιάννης Πασπαράκης     Σταυρούλα Δατσέρη