Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει να τελειώσει η «βαρετή» κυριαρχία των Big 4 στο Γουίμπλεντον

1:05 μ.μ. - Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019
01:09 μ.μ. - Σάβ, 07/05/2019
Image: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει να τελειώσει η «βαρετή» κυριαρχία των Big 4 στο Γουίμπλεντον

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πιστεύει ότι φέτος έχει ευθύνη να τερματίσει την κυριαρχία των Big 4 στο Γουίμπλεντον

Μάλιστα, η τελευταία φορά που ένας εκ των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Μάρεϊ δεν κατέκτησε το ‘πράσινο’ Grand Slam του All England Club ήταν το 2002, όταν νικητής αναδείχθηκε ο Λέιτον Χιούιτ. Επίσης, μόνο έξι άλλοι παίκτες έφτασαν στον τελικό έκτοτε (Φιλιππούσης, Ρόντικ, Μπέρντιχ, Ράονιτς, Τσίλιτς, Άντερσον).
Πιο αναλυτικά, ο Φέντερερ έχει κατακτήσει το Γουίμπλεντον οκτώ φορές (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017), ο Τζόκοβιτς τέσσερις (2011, 2014, 2015, 2018) και από δύο ο Ναδάλ (2008, 2010) και ο Μάρεϊ (2013, 2016).
Και παρότι ο Μάρεϊ δεν θα αγωνιστεί στα φετινά singles, πιστεύει ότι νικητής θα είναι ένας από τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, παρόλο που και οι τρεις έχουν περάσει τα τριάντα. 
 
Βέβαια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει αντίθετη άποψη. Σε δηλώσεις του πριν από τον αγώνα με τον Κάιλ Έντμουντ στο Κουίνς, ο 20χρονος χαρακτήρισε «βαρετή» την 16ετή κυριαρχία των Big 4, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι εκείνος που θα διαταράξει αυτό το καθεστώς: «Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα πολύ να δω κάτι διαφορετικό φέτος. Μακάρι να είμαι εγώ αυτό, αλλά γενικά, νομίζω ότι είναι καλό για το άθλημα να υπάρχει ποικιλία. Είναι βαρετό να βλέπεις πάντα τους ίδιους τύπους να κερδίζουν. Εμείς, η νέα γενιά έχουμε μεγάλη ευθύνη για να το ανατρέψουμε αυτό. Δουλεύοντας σκληρά και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, μπορούμε να πάρουμε τη θέση τους. Όλα είναι θέμα χαρακτήρα και υπευθυνότητας μέσα στο γήπεδο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν αυτή τη μεγάλη ευθύνη να παίξουν για να κερδίσουν έναν από τους κορυφαίους. Αν σκεφτόμαστε θετικά, νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά πράγματα και αυτό ελπίζω να συμβεί στο Γουίμπλεντον».
 
Ο Τζον ΜάκΕνρο, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι η κυριαρχία των Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς δεν θα διακοπεί εύκολα, ενώ όπως συστήνει το στοίχημα της bwin για το Γουίμπλεντον το μεγάλο φαβορί για τον φετινό τίτλο είναι ο Σέρβος. Ωστόσο όπως είπε ο παλαίμαχος Αμερικανός τενίστας, «Υπάρχει κάποιος που μπορεί να τους σταματήσει σύντομα. Ο Τσιτσιπάς δείχνει έτοιμος να κάνει την ‘επανάσταση’. Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο φαβορί μετά από τους κλασικούς τρεις και πιστεύω πως θα γίνει μεγάλος παίκτης γιατί έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται. Ανυπομονώ να δω τι μπορεί να κάνει η νέα γενιά».
Όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει κερδίσει τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς πριν γίνει 21, ο Τσιτσιπάς  δεν θεωρείται φαβορί στα μεγάλα τουρνουά -όπως και κανείς άλλος από τη νέα γενιά- αφού οι κορυφαίοι είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν ακόμα τα σκήπτρα.