Ο Στ. Φενέκος στον Ηχώ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ποια η σχέση του μεσανατολικού με το ουκρανικό
Ο κ. Φενεκός, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 για την κρίση στο Μεσανατολικό.
Υπάρχει μεγάλη κρίση στο μεσανατολικό η οποία μπορεί να έχει μία κορύφωση η οποία θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.
Το κομμάτι της γεωπολιτικής και το κομμάτι των οικονομικών αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις, που δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε, οι οποίες δημιουργούν όλα αυτά τα προβοκατόρικα γεγονότα με αποτέλεσμα να αλλάζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα, και αυτό ακριβώς συνέβη με τη Χαμάς και το Ισραήλ για αρχή και στη συνέχεια με το Ιράν.
Ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε μία μετεξέλιξη, σε μία εξωστρέφεια σε σχέση με το παρελθόν, που τον υποχρεώνει να πάψει να βλέπει με παραδοσιακούς όρους το σύστημα. Έχουμε τρεις πόλους. Έναν παραδοσιακό πόλο που αποτελείται από την Κίνα , τη Ρωσία και τις χώρες της Ασίας, τον πόλο του αραβικού κόσμου και το πως αυτός εξελίσσεται και τον Δυτικό πόλο. Πρέπει να μας προβληματίζει το ποιος θα είναι ο ρόλος του ισλάμ αύριο. Η Τουρκία δεν φαίνεται να τα καταφέρνει διότι οι Άραβες δεν συμπαθούν τους Τούρκους. Η Σαουδική Αραβία, που παλαιότερα ήταν πολύ ριζοσπαστική, σήμερα κρατάει αποστάσεις. Πρέπει λοιπόν να πάψουμε να βλέπουμε με παραδοσιακούς τρόπους. Βλέπουμε μια ορθολογική προσέγγιση από την μεριά της Συρίας και του Λιβάνου σε σχέση με την σύγκρουση Ιράν- Ισραήλ με φόντο το Παλαιστινιακό. Η αντίδραση του Ιράν είναι επίσης ορθολογική. Φαίνεται να κάνει μία διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, που δεν θα την έκανε στο παρελθόν. Ο κ. Φενέκος πιστεύει ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει, αλλά δεν γνωρίζει αν θα το κάνει στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του Ιράν. Εάν το κάνει στο εξωτερικό, χτυπώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης, θα είναι ένα δείγμα ότι και το Ισραήλ δεν θέλει να κλιμακώσει περισσότερο την κατάσταση.
Ο Νετανιάχου δημιούργησε επίτηδες τη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ώστε να τραβήξει την προσοχή από αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και τα κατάφερε. Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού υπέβαλε αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να γίνει η αναγνώρισή του ως κράτος, με πρώτους τους Αμερικάνους να υποστηρίζουν ότι αυτό αφορά μόνο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Εάν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους δεν θα κατέφευγαν στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το συμβούλιο ασφαλείας θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης με αυτά τα όρια, και το παλαιστινιακό θα έληγε. Η αντιμετώπιση της Δύσης απέναντι στο μεσανατολικό είναι επίσης ουδέτερη καθώς δεν έχει εκφραστεί ούτε μέσω ΟΗΕ ούτε μέσω άλλων οργανισμών. Ο ΟΗΕ δηλώνει την αντίθεσή του τόσο για το Παλαιστινιακό όσο και για το Ουκρανικό αλλά δεν εισακούεται.
Όσων αφορά το Κόσοβο και το Ουκρανικό, κατά τη γνώμη του κ. Φενέκου η Ελλάδα είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας καθώς συνεχίζει την παροχή οικονομικής βοήθειας και οπλικών συστημάτων απαραίτητων για την άμυνα της χώρας μας σε αντίθεση με όσα πράττουν πολλά Ευρωπαϊκά κράτη. Η αμυντική μας θωράκιση είναι σε βάθος δεκαετίας τη στιγμή που εμείς αποψιλώνουμε την αμυντική θωράκιση του σήμερα.