Ο Σόιμπλε λέει «όχι» στον Ομπάμα για το χρέος

9:03 π.μ. - Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016
09:11 π.μ. - Πέμ, 17/03/2016
Image: Ο Σόιμπλε λέει «όχι» στον Ομπάμα για το χρέος

Έμμεση - και μάλλον διπλωματικά άκομψη - απάντηση στον Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα του ελληνικού χρέους έσπευσε να δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν καν ο αμερικανός Πρόεδρος πατήσει επί γερμανικού εδάφους.

«Οποιος λέει ότι «θα σας δώσουμε ελάφρυνση του χρέους» δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Passauer Neue Presse και όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Κατά την γερμανική εφημερίδα η δήλωση Σόιμπλε έγινε την Τρίτη το βράδυ, λίγη ώρα μετά το σαφές, δημόσιο αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εν όψει της άφιξής του αμερικανού προέδρου απόψε στο Βερολίνο.
 
Σε ανάλογο, αρνητικό κλίμα κινήθηκε το πρωί και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ δηλώνοντας ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το ελληνικό χρέος». Ο Ομπάμα θα συναντηθεί απόψε στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ αύριο θα γίνει πενταμερής συνάντηση κορυφής στη γερμανική πρωτεύσουσα με την συμμετοχή των Τερέσα Μέι, Φρανσουά Ολάντ, Μαριάνο Ραχόι και Ματέο Ρέντζι.

tvxs.gr