Ο Σίμος Συμεωνίδης για το υβριδικό έργο Αμαρίου

9:18 π.μ. - Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023
09:06 π.μ. - Παρ, 02/18/2023
Image: Ο Σίμος Συμεωνίδης για το υβριδικό έργο Αμαρίου

Σε δήλωση για την χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περ. Κρήτης προχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στο Λασίθι

Δήλωση του Συμεωνίδη Σίμου, υποψήφιου βουλευτής με το ΚΚΕ στο Λασίθι, εκλεγμένου με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημ. Συμβ. Σητείας καθώς και υποψήφιου Δημάρχου Σητείας, στην κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

" Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λασιθίου του ΚΚΕ χαιρετίζουμε τη χτεσινή (31/5/2023) κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που στόχο έχει να γνωμοδοτήσει για την νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υβριδικού Έργου Αμαρίου, που υπέβαλε η εταιρεία "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ" μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της αρχικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ), η οποία είχε την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ αγνοώντας κατάφορα την θέληση του Σημειακού λαού!

Καταδικάζουμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας Κρήτης αγνόησαν τις κινητοποιήσεις και τις έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και που έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια. Αγνόησαν τις τεκμηριωμένες επισημάνσεις για τις σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Υποτίμησαν ανθρώπους που ήρθαν 3 ώρες δρόμο για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, προσπαθώντας να τους εξαντλήσουν σωματικά μεταθέτοντας χρονικά το επίμαχο ζήτημα!

Μόνο ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ Α. Μαρινάκης ψήφισε ΚΑΤΑ στην έγκριση της ΜΠΕ για την ενεργειακή επένδυση της ΤΕΡΝΑ, για το «υβριδικό» έργο, που περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες στη Σητεία και υδροηλεκτρικό στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Μόνο ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στην πολιτική «απελευθέρωσης» – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» για λογαριασμό των ενεργειακών μονοπωλίων. Πολιτική, που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες και που στηρίζουν πρόθυμα οι τοπικοί «άρχοντες» που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σε στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Και η νέα Μελέτη (ΜΠΕ), όπως επαρκώς στοιχειοθετήθηκε με πολλά στοιχεία και συμπεράσματα που έχει προσκομίσει στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Σητείας η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Σητείας, επιβεβαιώνει την απόφαση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής να υπερασπιστούν το παρόν και το μέλλον του τόπου τους και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.

Πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης και διάσωσης σε ότι έχει μείνει όρθιο! Γι' αυτό το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αυτό αγώνα ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου. Άλλωστε οι Σητειακές και οι Σητειακοί έχουν πλούσια πείρα για το τι σημαίνει για την τσέπη τους, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από τα υφιστάμενα 117 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις 149 ανεμογεννήτριες πού ήδη λειτουργούν στην περιοχή.

Επιπλέον η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού που ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα, που αποτελούν πιστή εφαρμογή των νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, των οδηγιών της ΕΕ για την "Πράσινη Μετάβαση" έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο εχθρικό για τον λαό της περιοχής ενώ την ίδια στιγμή έχουν σχηματίσει ένα "φιλικό περιβάλλον" για τις επενδύσεις μεγάλων ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων στα βουνά, τις θάλασσες, σε όλη την περιοχή. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων δε συμβαδίζει με τις λαϊκές ανάγκες. Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η "πράσινη ανάπτυξη" καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, καμιά σχέση δεν έχει την παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας για το λαϊκό νοικοκυριό!

Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες όλων των κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων τους, που υπηρετούν αυτήν την στρατηγική του κεφαλαίου. Είναι επίσης μεγάλες οι ευθύνες των δυνάμεων τους και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα (Δήμοι και Περιφέρεια Κρήτης) που υπηρετούν την ίδια κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ νιώθει περηφάνια που οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί του Σύμβουλοι καταψήφισαν την ΜΠΕ στους δήμους του Ρεθύμνου, του Λασιθίου και στην Περιφέρεια. Σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παίζουν με τον τοπικισμό, τα συμφέροντα άλλων κλάδων του κεφαλαίου για να κρύψουν την πολιτική τους συμφωνία με τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου, ώστε ακόμα και όταν στα λόγια "διαφωνούν", στην πραγματικότητα κάνουν πλάτη στην "πράσινη ανάπτυξη" που είναι μαύρη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι ελπιδοφόρο, το γεγονός ότι οι κάτοικοι, οι λαϊκές συνελεύσεις, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το σύνθημα του λαού και της νεολαίας, που αναδείχτηκε στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», εκφράζει απόλυτα και τον αγώνα του Σητειακού λαού. Εκεί βρίσκεται και η ελπίδα!

Μόνο με την δύναμη του οργανωμένου λαού και ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στη βουλή, την Περιφέρεια, του δήμους, στους λαϊκούς αγώνες μπορεί να μπει εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς το κεφαλαίου και στην περιοχή μας. Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό!".

hxonews