Ο πρώτος τοπικός αστυνομικός και σε χωριό της Κρήτης

10:26 π.μ. - Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017
10:02 π.μ. - Σάβ, 18/26/2017
Image: Ο πρώτος τοπικός αστυνομικός και σε χωριό της Κρήτης

Στην Αγία Βαρβάρα του δήμου Γόρτυνας θα τοποθετηθεί ο πρώτος τοπικός αστυνομικός σε επίπεδο Κρήτης

Πρόκειται για το νέο θεσμό του αστυνομικού της... γειτονιάς, που τίθεται στην υπηρεσία του πολίτη με σκοπό την ασφάλειά του.
 
Ο θεσμός παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, δίνοντας μεγάλη χαρά στους πολίτες των περιοχών που θα τοποθετηθούν τοπικοί αστυνομικοί.
 
 
Σε 27 περιοχές της χώρας
 
Συγκεκριμένα, τοπικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε 27 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αγία Βαρβάρα δήμου Γόρτυνας, Σιδηρόνερο δήμου Δράμας, οικισμό Σώστης δήμου Ιάσμου, Νέα Βύσσα δήμου Ορεστιάδας, Μεταξάδες δήμου Διδυμοτείχου, Λάβαρα δήμου Σουφλίου, Κολινδρό δήμου Πίνδας Κολινδρού, Πλαταμώνα δήμου Δίου Ολύμπου, Τοπική Κοινότητα Μαυροθάλασσας δήμου Βισαλτίας, Βελβεντό δήμου Σερβίων Βελβεντού, Τσοτύλι δήμου Βοΐου, Νεοχώριο δήμου Νικολάου Σκουφά, Ανθιρό Καρδίτσας δήμου Αργιθέας, Ραψάνη δήμου Τεμπών, Πλατύκαμπο δήμου Κιλελέρ, Μεσάγγαλα παραλίας Εγάνης δήμου Τεμπών, Πύλη Δερβενοχωρίων δήμου Τανάγρας, Βασιλικού δήμου Χαλκιδαίων, Αυλίδα δήμου Χαλκιδαίων, Γαρδίκη Ομιλαίων δήμου Μακρακώμης, Υπάτη δήμου Λαμιαίων, Ερατεινή δήμου Δορίδας, Λεβίδι δήμου Τριπόλεως, Φιλιατρά δήμου Τριφυλλίας, Χώρα δήμου Πύλου Νέστωρος, Καρδάμαινα δήμου Κω και Κέφαλο δήμου Κω.
 
Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθούν 32 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.
 
 
Αρμοδιότητες
 
Ο τοπικός αστυνομικός επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισής τους τη συνδρομή της υπηρεσίας του. Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες-επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία. Επίσης, ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας, στην οποία υπάγεται διοικητικά, για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισής του. Υποβάλλει καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγούμενου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα, τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του. Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικά με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέλος, αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
 
Στην εκδήλωση παρουσίασης του θεσμού, από τη φυσική ηγεσία του Σώματος παρέστησαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο υπαρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των προϊσταμένων Κλάδων και των αρμόδιων για την υλοποίηση και λειτουργία του θεσμού Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών του Σώματος, καθώς και του διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, αντιστράτηγου ε.α. Βασιλείου Γκρίζη.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης λίγο μετά την παρουσίαση υπογράμμισε: «Αυτό το βήμα που γίνεται νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προϋποθέτει ένα καλό σχεδιασμό, ο οποίος έχει γίνει, για να μπορέσουμε τελικά να καλύψουμε πραγματικές ανάγκες».
 
 
11 χρόνια μετά!
 
 
Ενεργοποιείται ο θεσμός
 
Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, από την πλευρά του τόνισε: «Πριν από περίπου 11 χρόνια, με τις διατάξεις του τότε Προεδρικού Διατάγματος 48/2006, θεσπίστηκε ένα νέο όργανο στην περιφερειακή επιχειρησιακή δομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο "τοπικός αστυνόμος"! Σήμερα, όμως, 11 χρόνια μετά, η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν και να στηρίξουν το θεσμό του τοπικού αστυνόμου. Ο τοπικός αστυνόμος, ως θεσμός, αντιπροσωπεύει τις έννοιες εκείνες με τις οποίες προσπαθούμε, φιλοδοξούμε και προσδοκούμε να διαμορφώσουμε τη νέα κυρίαρχη αντίληψη στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τις έννοιες της συναίνεσης, της σύγκλισης, του ανθρωπισμού, της αμοιβαιότητας, της συμμετοχής, της εποικοδομητικής συνύπαρξης της Ελληνικής Αστυνομίας με το βασικό κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον πολίτη. Της κοινωνικής συμπόρευσης του αστυνομικού του επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος με τον πολίτη της περιοχής.
 
Καλώ λοιπόν όλους, συναδέλφους και πολίτες, να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα το νέο θεσμό. Να ενθαρρύνουμε τους αστυνομικούς που θα τον υπηρετήσουν».
 
Πηγή: neakriti.gr