Ο πρόεδρος του ΙΤΕ εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

5:49 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019
05:01 μ.μ. - Δευ, 14/49/2019
Image: Ο πρόεδρος του ΙΤΕ εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης εξελέγη από τη Σύγκλητο της Ακαδημίας

 
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, στην τάξη των Φυσικών Επιστημών, εξελέγη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, Νεκτάριος Ταβερναράκης.
 
Η εκλογή αυτή «ήρθε» έπειτα από αξιολόγηση που έκανε η Σύγκλητος της Ακαδημίας.
 
Πρόκειται για μία σπουδαία, διεθνή διάκριση η οποία απονέμεται σε επιστήμονες με γνώμονα εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη προαγωγή των θετικών επιστημών.
 
Αποτελεί, παράλληλα, την αναγνώριση του υψηλού επιπέδου έρευνας που γίνεται στο ΙΤΕ, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών έχει ως στόχο την προώθηση της επιστημονικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Αριθμεί περί τα 2.000 μέλη, εκ των οποίων 34 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.
 
Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Ταβερναράκη στην Ακαδημία θα γίνει στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας στις 2 Μαρτίου.
 
Το βιογραφικό του Νεκτάριου Ταβερναράκη
 
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι, επίσης, τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής, και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης.
 
Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία τού νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές μελέτες του έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Ακόμη, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.
 
Η ερευνητική δραστηριότητά του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και υποστηρίζεται με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από διεθνείς οργανισμούς και από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Επίσης, έχει διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
 
Για το σύνολο της επιστημονικής συνεισφοράς του έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δύο επιχορηγήσεις, για Καταξιωμένους Ερευνητές και χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας του ERC. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), το Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award, το Βραβείο Helmholtz International Fellow Award, τη Μεταδιδακτορική Υποτροφία του διεθνούς οργανισμού Human Frontier Science Program Organization (HFSPO), το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας του ΙΤΕ, το Τιμητικό Βραβείο Education Business Award, καθώς και το Βραβείο Ακαδημαϊκής Επίδοσης από το Μεταπτυχιακό Ερευνητικό Πρόγραμμα επιχορηγήσεων Dr. Frederick Valergakis της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Λέσχης της Νέας Υόρκης.
 
 
 
πηγή neakriti.gr