Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ για το Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο: Αιτήματα για λύσεις στον Πρωτογενή Τομέα
Διαμαρτυρίες για τη λειψυδρία, την έλλειψη εργατών γης και τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων – Ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις και διάλογος με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ο Σταύρος Γαβαλάς στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8
Ο κος Σταύρος Γαβαλάς, Πρόεδρος της ΕΑΣΗ, μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8 με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ηράκλειο.
Αρχικά ο κος Γαβαλάς είπε πως εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συλλαλητήριο. "Είναι καλό ο υπουργός να επισκέπτεται φράγματα και θερμοκήπια, να βγάζει φωτογραφίες και να γνωρίζει κόσμο στην Κρήτη. Ωστόσο, για εμάς είναι πολύ πιο χρήσιμο, εποικοδομητικό και αναγκαίο να γίνει μια συνάντηση στα γραφεία του υπουργείου στην Αθήνα, με τους επιτελείς του, ώστε να συζητήσουμε σοβαρά τι μπορούμε να φτιάξουμε, να διορθώσουμε και πώς θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα".
Στη συνέχεια, στην ερώτηση της δημοσιογράφου στο ότι ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι ενημερωμένος για τα προβλήματα και ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή για το συλλαλητήριο κι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με συλλαλητήρια ούτε με κλείσιμο δρόμων, ο ίδιος απάντησε πως σε μια δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τέτοιες εκδηλώσεις από αγανακτισμένους και απογοητευμένους πολίτες. "Ο υπουργός γνωρίζει τα προβλήματα – ίσως καλύτερα από εμάς. Δεν νοείται, όμως, να μην είναι ενήμερος για τη λειψυδρία, τα προβλήματα των εργατών γης, τα κόκκινα δάνεια και τις αποζημιώσεις. Αν πράγματι δεν τα γνωρίζει, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι κατάλληλος για τη θέση του".
Επιπλέον, ο κος Γαβαλάς ανέφερε πως συνήθως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διατηρεί τη θέση του μόνο για έναν χρόνο. Από το 1915 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 265 υπουργοί και υφυπουργοί, με μέσο όρο παραμονής ενός έτους. Ο μακροβιότερος ήταν ο αείμνηστος Σημίτης, που έμεινε για τέσσερα χρόνια στο υπουργείο, και κατάφερε να επιτύχει πολλά στον πρωτογενή τομέα. "Χρειάζεται χρόνος για να μάθει ένας υπουργός τη λειτουργία του υπουργείου και να στελεχώσει τις υπηρεσίες. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, πολλές φορές αντικαθίσταται, γεγονός που δεν βοηθά στη χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής".
Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού για τα επτά σημεία που ανέφερε, είναι θετικά όλα τα μέτρα που βοηθούν τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, ο ίδιος προτείνει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. "Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς και παραγωγοί από όλα τα κόμματα και χρώματα. Αν και κανείς δεν κρύβει την κομματική του ταυτότητα, σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι για να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να μας λάβουν σοβαρά υπόψη, αν επιθυμούν να εξασφαλίσουν διατροφική αυτάρκεια στη χώρα".
Σχετικά με το ζήτημα του λαδιού, ο κος Γαβαλάς είπε ότι είναι κρίσιμο να θεσπιστεί μια εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο, που παραμένει αναξιοποίητο ως εθνικό προϊόν. "Παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα συζητάμε για τα ίδια θέματα, δεν έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε και να διαχειριστούμε αυτόν τον θησαυρό με στόχο την τυποποίηση και την εξαγωγή του προϊόντος".
Προσθέτει επίσης πως αντί να βασιζόμαστε στην πώληση χύμα λαδιού στους Ιταλούς και τους Ισπανούς, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα συνεργατικά σχήματα που μπορούν να προσθέσουν αξία στο προϊόν μας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχουν μικρής κλίμακας ελαιουργεία που θα δέχονται τουρίστες για γευσιγνωσία, ενισχύοντας τον αγροτουρισμό.
Σχετικά με τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν σήμερα στο συλλαλητήριο, ο κος Γαβαλάς είπε πως η διασφάλιση νερού για άρδευση είναι προτεραιότητα. Παρά τις περιορισμένες υποδομές, το όποιο νερό καταλήγει στη θάλασσα. Απαιτείται άμεσα μια πολιτική fast-track για την κατασκευή μικρών δεξαμενών και φραγμάτων, καθώς τα μεγάλα έργα χρειάζονται δεκαετίες για να ολοκληρωθούν.
Επίσης, συνεχίζει, είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα των εργατών γης, που υπολογίζονται σε περίπου 100.000 άτομα για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, πρέπει να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, ο κος Γαβαλάς πρόσθεσε πως εφόσον ο υπουργός δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, περιμένουν να τους καλέσει για μια συνάντηση στο υπουργείο στην Αθήνα.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube