Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής θέλει να αξιοποιήσει το παλιό ελαιουργείο του χωριού

9:00 π.μ. - Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021
09:06 π.μ. - Πέμ, 17/00/2021
Image: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής θέλει να αξιοποιήσει το παλιό ελαιουργείο του χωριού

Πως μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια

Ενημέρωση - Κάλεσμα για τους απανταχού Ανατολιώτες και φίλους της Ανατολής

Η Ανατολή, ιστορικός οικισμός της περιοχής Ιεράπετρας, με ενεργό, παραγωγικό και κοινωνικό δυναμικό διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και κατέχει ξεχωριστή θέση στα «μικρά Μετέωρα» του Λασιθίου.

Στη διάρκεια της μεγάλης ιστορικής του διαδρομής αποτέλεσε περιοχή με σημαντική οικιστική και πολιτιστική εξέλιξη και διαμόρφωσε μια εξαιρετική τοπική παράδοση που εξακολουθεί να διατηρείται και να εκφράζει με πολλούς τρόπους την πλούσια κληρονομιά και την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής του.

Το δομημένο περιβάλλον της Ανατολής γνωρίζουμε ότι διαθέτει σημαντικό αρχιτεκτονικό πλούτο με εκκλησίες και ενδιαφέροντα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Ένα κτίσμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και μεγέθους για τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής αποτελεί το παλαιό ελαιουργείο δυτικά του οικισμού.

Σήμερα παραμένει αχρησιμοποίητο, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τη μοναδική αρχιτεκτονική του ποιότητα. Χώρος φορτισμένος με τις μνήμες πολλών ανθρώπων της Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής μπορεί να αποκτήσει ξανά ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας τα τεκμήρια και τις μαρτυρίες του τοπικού μας πολιτισμού.

Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογός μας ζήτησε και του παραχωρήθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιεράπετρας, το εν λόγω ακίνητο και έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός κέντρου πολλαπλών χρήσεων με λειτουργικές δυνατότητες που θα του προσδίδουν υπερτοπική σημασία (συνεδριακός χώρος, κέντρο φιλοξενίας νέων, έκθεση τεκμηρίων και προϊόντων του τόπου μας, παραδοσιακό ελληνικό καφενείο κ.λπ.).

Για την πραγματοποίηση αυτού του οραματικού έργου για το χωριό μας σας καλούμε να μας στηρίξετε, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 5.000 ευρώ, που απαιτείται για τη σύνταξη του φακέλου, προκειμένου να προταθεί το έργο και να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LEADER, που πρόκειται να διακηρυχτεί το επόμενο διάστημα.

Ήδη, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κυκλοφορούν λαχνοί για λαχειοφόρο κλήρωση που θα γίνει στις 15 Αυγούστου, κατά την οποία θα κληρωθεί μία τηλεόραση 45 ιντσών.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Όλοι μαζί προχωρούμε για μια πιο όμορφη Ανατολή.

Σας ευχαριστούμε!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος

Αγγελάκης Γεώργιος