Ο Π. Σαρρής για την σαλμονέλα από ντοματίνια Σικελίας

11:44 π.μ. - Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024
11:11 π.μ. - Τετ, 13/44/2024
Image: Ο Π. Σαρρής για την σαλμονέλα από ντοματίνια Σικελίας

Ο Π. Σαρρής, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ, συμβουλεύει να πλένονται τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό και ξύδι

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για σαλμονέλα από ντομάτα, ο κος Παναγιώτης Σαρρής, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ώστε να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και εάν τελικά ισχύει αυτή η είδηση 'ή είναι εμπορικά παιχνίδια για να πέσει η τιμή των προϊόντων.

Ο κος Σαρρής μας ενημέρωσε ότι πρόκειται όντως για σαλμονέλα από συσκευασμένα ντοματίνια τα οποία προέρχονται από την Σικελία με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, να ανέρχονται στα 230. Ωστόσο, τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί καθώς η σαλμονέλα βρισκόταν στον φλοιό των συγκεκριμένων προϊόντων και όχι στο εσωτερικό. Όπως εξήγησε, η σαλμονέλα είναι ένα εντεροβακτήριο που ζει στο γαστρεντερικό σύστημα κυρίως των ζώων και μεταφέρεται με τα κόπρανα των ζώων ή με μολυσμένο νερό. Επειδή τα λαχανικά που εμπορευόμαστε συνηθίζεται να ξεπλένονται πριν συσκευαστούν, υπάρχει πιθανότητα το νερό αυτό να έχει επιμολυνθεί με σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να επιβιώσει αρκετές μέρες στην επιφάνεια των λαχανικών. Ωστόσο, εάν πλένουμε καλά τα λαχανικά μας πριν τα καταναλώσουμε απομακρύνεται και σχεδόν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος να μολυνθούμε από σαλμονέλα, ανέφερε ο καθηγητής. Καλό πλύσιμο σημαίνει ότι τα λαχανικά θα πρέπει να βυθίζονται σε λεκάνη με νερό και ξύδι και στην συνέχεια να ξεπλένονται με τρεχούμενο νερό.

Η σαλμονέλα είναι μία αυτοϊάσιμη νόσος όμως σε περίπτωση συνοδών νοσημάτων μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ανέφερε ο κος Σαρρής και πρόσθεσε ότι ευτυχώς πρόκειται για ένα μικρόβιο που χρειάζεται πολύ υψηλό μικροβιακό φορτίο για να καταφέρει να μολύνει.

Στην Ελλάδα, δεν έχει εισαχθεί η συγκεκριμένη παρτίδα από ντοματίνια Σικελίας ωστόσο, ο κος Σαρρής συμβούλεψε τους πολίτες να πλένουν καλά όλα τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουν.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube