Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με λεωφορείο, το εισιτήριο είναι 12-15 € (ανάλογα με τη συμμετοχή) και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης το αργότερο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ: τηλέφωνα 6946160654 (Ελένη 10:00-12:00) & 6948040401 (Aντρέας 18:00-20:00).
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις07:30.
Η πεζοπορία είναι κυκλική, έχει διάρκεια 4 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις) και χαρακτηρίζεται εύκολη (βαθμός δυσκολίας 1), με μέτρια υψομετρική διαφορά. Περπατάμε σε πεζοπορική διαδρομή που αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και ξεκινάμε περίπου στις 9:30 το πρωί λίγο μετά το χωριό με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου, που δεσπόζει στο ομώνυμο οροπέδιο.
Μια προελληνική λέξη που άντεξε στο χρόνο, το τοπωνύμιο Ζώμινθος, οδήγησε στον εντοπισμό μιας μοναδικής αρχαίας θέσης. Πριν από λίγα μόλις χρόνια (και με τις ανασκαφές να συνεχίζονται ακόμα), στον τόπο αυτό επισημάνθηκε ένα τεράστιο μινωικό κτίριο, που περιβάλλεται από οικισμό με νεκροταφείο. Χτισμένο σε ένα μαγευτικό χώρο, στη γαλήνια ομορφιά μιας κατάφυτης μικρής πεδιάδας, αποκαλύφθηκε ένα διώροφο άλλοτε οικοδόμημα, διακοσμημένο με τοιχογραφίες. Οι τοίχοι των δωματίων του διακρίνονται στην επιφάνεια, ανάμεσα στα δέντρα, σε ύψος πάνω από δύο μέτρα. Ένα από τα δωμάτια ήταν εργαστήριο κεραμικής, με όλα τα σύνεργα και τις ύλες του κεραμουργού του 16ου αι. π.Χ. στη θέση τους. Η λειτουργία μιας μόνιμης βιοτεχνικής εγκατάστασης σε υψόμετρο 1.200 μ. υποδηλώνει πως η εγκατάσταση των Μινωιτών στη Ζώμινθο δεν εξυπηρετούσε μόνο τους προσκυνητές του Ιδαίου Άντρου, αλλά και τη διαχείριση της πλούτου της περιοχής.
Συνεχίζουμε την πορεία μας από μονοπάτι που διασχίζει τις σπάνιας ομορφιάς πλαγιές του Ψηλορείτη, με το μυθικό και ιερό βουνό της Κρήτης να αποδεικνύει ότι είναι ανεξάντλητο σε εκπλήξεις. Εντυπωσιακή ποικιλομορφία τοπίων, υψηλή βιοποικιλότητα, παρουσία πολλών ενδημικών ειδών φυτών και ζώων και φυσικά η τυπική βραχώδης γεωμορφολογία της οροσειράς της ΄Ιδης. Εμβληματικό χαρακτηριστικό της περιοχής και τα παραδοσιακά πετρόκτιστα μιτάτα, που βρίσκονται είτε διάσπαρτα στις πλαγιές, είτε συγκεντρωμένα σε μικρές ομάδες. Τα μιτάτα είναι θολωτά κυκλικά πετρόκτιστα κτίσματα που χρησιμοποιούνταν από τους βοσκούς ως τυροκομεία, για το άρμεγμα των κοπαδιών και την ωρίμανση των τυριών. Η ομοιότητα τους με τους Μινωϊκούς θολωτούς τάφους δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για την προέλευση τους.
Ακολουθούμε τις κιτρινόμαυρες πινακίδες του Ε4 και συναντούμε την εκκλησία του ΄Αγιου Υάκινθου, η οποία έχει χτιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο των μιτάτων. Εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, η μικρή καλαίσθητη εκκλησία είναι αφιερωμένη στον έλληνα άγιο των ερωτευμένων και βρίσκεται στο χώρο που φιλοξενεί τις τελευταίες δεκαετίες τα Υακίνθεια, το διάσημο καλλιτεχνικό φεστιβάλ του καλοκαιριού.
Απολαμβάνουμε την πανέμορφη φύση και τον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο και κάνουμε το καθιερωμένο διάλλειμα για ξεκούραση και …ρακί. Επιστρέφουμε, από μονοπάτια και χωματόδρομους, στο σημείο εκκίνησης και από εκεί με το λεωφορείο φτάνουμε στα Ανώγεια, αργά το μεσημέρι. Στις φιλόξενες παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού δοκιμάζουμε τις μοναδικές νοστιμιές της φημισμένης ανωγειανής κουζίνας (αντικριστό οφτό αρνί και μακαρονάδα με ντόπιο ανθότυρο) και το απόγευμα επιστέφουμε στον Άγιο Νικόλαο.
Περισσότερες πληροφορίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr).