Ο Νόμος πάνω από όλα ! Ποιος νόμος ?

10:21 π.μ. - Σάββατο, 16 Μαΐου 2020
10:05 π.μ. - Σάβ, 16/21/2020
Image: Ο Νόμος πάνω από όλα ! Ποιος νόμος ?

Γράφει ο Γεώργιος Ε. Σαρικλάκης Με αφορμή Δημοσίευση της Δημοτικής παράταξης Ιεράπετρα Νέα Πορεία

Φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Την ενημέρωση μας τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν οι λέξεις Μνημόνια, Δάνεια, Χρέη του Ελληνικού κράτους, Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, Ανεπάρκεια δημοσίων εσόδων, Χαμηλή ανταγωνιστικότητα Ελληνικών προϊόντων, Μειωμένες εξαγωγές, εισάγομε και καταναλώνομε περισσότερα από ότι παράγομε, εισάγομε βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα Ολλανδίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κίνας, Τουρκίας κλπ.  Τα Ελληνικά προϊόντα συχνά αζήτητα, στις χωματερές η ακριβότερα από τα εισαγόμενα στο ράφι, αδιάθετα. !!! Για όλα υπεύθυνοι κάποιοι ξένοι .!!

Στο ερώτημα ¨’ Τις πράγματι πταιει ΄¨ για την κακοδαιμονία μας απαντά με λίγη προσεχτική ανάγνωση  το κείμενο της δημοσίευσης σας στο θέμα μας με σαφήνεια, κατατοπιστικά. Συγκεκριμένα. ¨O Νόμος πάνω από όλα ¨.

Γράφετε στην ανακοίνωση σας.

Α- Η απόφαση του ΥΠ. ΑΝ. του 2002 με τροποποίηση της το 2004 έδωσε στην εταιρεία άδεια παραγωγής αιολικό πάρκο ισχύος 4,62 MW στην Εταιρεία ΑΧ Ιεράπετρα.( Τυχαία επωνυμία ) κλπ.

Β- Από το έτος 2002 μέχρι την δημοσίευση ¨O Νόμος πάνω από όλα ¨.της Δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, της 13.5.2020, διάστημα περίπου 20 ετών συνυπολογιζόμενου του χρόνου προετοιμασίας και μελέτης του έργου από τον επενδυτή, εκδοθήκαν περίπου 18 αποφάσεις από διάφορες Κρατικές διοικητικές αρχές για να εγκριθεί, να δοθούν οι νόμιμες άδειες, να οργανωθεί η φόρτωση του εξοπλισμού και η μεταφορά του στον τόπο εγκατάστασης σε κάποια εγκεκριμένη τοποθεσία στην  Ιεράπετρα.

Γ- Η μεταφορά εμποδίζεται, διακόπτεται όποιος προγραμματισμός εργασιών υλοποίησης του έργου. Το ειδικευμένο προσωπικό εκτέλεσης του έργου ακυρώνει το πρόγραμμα του, ο Μεταφορέας δίκαια διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις και απαιτεί, φυσικά νόμιμες αποζημιώσεις, συσσωρεύονται για τον Επενδυτή μη προγραμματισμένες δαπάνες και καθυστερήσεις εκτός δυνατοτήτων του. Δυσφήμιση, κατηγορίες πανταχόθεν προς τον επενδυτή. Απόγνωση .!! Εν κατακλείδι  είναι ανέφικτος η κατασκευή υλοποίηση του έργου λόγω ασυμφωνίας έξω-διοικητικών μη κρατικών παραγόντων. Υπάρχει παρανομία του Επενδυτή ? Όχι. Υπάρχει νόμος για την προστασία του ? Υπάρχει.

Εύλογα ερωτήματα

1-    Η Εταιρεία ΑΧ – Επενδυτής εργάστηκε επί 20 χρόνια για την έκδοση 18 νομίμων αποφάσεων εγκρίσεων αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου και της απαγορεύεται να το υλοποιήσει. Γιατί ?

2-    Το Ελληνικό Δημόσιο διέθεσε εκατοντάδες υψηλά αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους, χιλιάδες εργατοώρες επί 20 χρόνια για την εξέταση νομιμότητας, δημοσίου συμφέροντος, εφαρμογή νόμων και διατάξεων κλπ. Γιατί αδιαφορεί για την επίτευξη του στόχου και υλοποίηση του έργου μετά από τόσες δαπάνες και εργασία ?

3-    Η Εταιρεία-Επενδυτής, απόλυτα νόμιμη, οδηγείται σε αδιέξοδο, σημαντικές ζημιές, απώλεια των κεφαλαίων της, πιθανότατα ενεργοποίηση ρητρών και πτώχευση. Γιατί ? Ποίο το έγκλημα της?

4-    Η Εταιρεία-Επενδυτής, κατά την κοινή λογική, θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να απαιτήσει την αποζημίωση της για κάθε θετική και αποθετική ζημία της. Η εμπειρία προσδιορίζει χρόνο τελικής απόφασης περισσότερα από 20 χρόνια. Τα φυσικά πρόσωπα θα είναι εν ζωή ? Όχι. Θα υπάρξουν διάδοχοι στην αποτυχία ? Σίγουρα όχι. Ποιος θα τολμούσε ? !!!

5-    Υποθέτομε ότι η Η Εταιρεία-Επενδυτής ολοκληρώνει τελικά το έργο και θα παράγει το στοχευόμενο αγαθό το οποίο και διαθέτει προπωλημένο στην συμφωνηθείσα τιμή. Θα μπορούσε η συμπεφωνημένη τιμή να καλύψει όλες τις απρόβλεπτες επί 20 έτη δαπάνες ? Θα είναι βιώσιμη η επένδυση ? Αναμφίβολα όχι.

6-    Υποθέτομε επίσης ότι ανάλογο προϊόν παράγεται στο εξωτερικό από χώρες που σέβονται τις άδειες που χορηγούν, άμεσα, με μια απλή αίτηση, με μηδενικό κόστος, χωρίς γραφειοκρατίες και παράβολα, εντός ολίγων εργάσιμων ημερών. Επιπλέον επιβραβεύουν, στηρίζουν, χρηματοδοτούν και επιχορηγούν τον επενδυτή και διατηρούν υγιέστατο τον Επενδυτή. Εισαγόμενο το εν λόγω προϊόν στην Ελλάδα θα είναι ποιοτικότερο ,με χαμηλότερη τιμή από το Ελληνικό ? Σίγουρα ναι.

7-    Ο έλληνας επενδυτής σπατάλησε 20 χρόνια και πιθανότατα 25 επιπλέον χρόνια εάν προσφύγει στην δικαιοσύνη για ικανοποίηση του, σύνολον 45 χρόνια. Επαρκούν τα παραγωγικά χρόνια ενός φυσικού προσώπου για την δικαίωση του?. Ίσως.!!!

8-    Εφόσον ¨ουδέν κρυπτό υπό τον ήλιο¨ θα ενημερωθεί κάθε επίδοξος επενδυτής και φιλόπατρις Έλληνας. Θα υπάρξει λογικός φυσιολογικός Επενδυτής – άνθρωπος, στο Πλανήτη Γή, που να τοποθετήσει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία στους Έλληνες ?  θα ακολουθήσει τα βήματα και την δόξα του Έλληνα επενδυτή μας ? Όχι βέβαια, ουδείς λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος.

Η περιγραφή του παραπάνω ιστορικού που ζούμε αυτές τις ημέρες “ Πάνω από όλα ο Νόμος “ δεν είναι ασυνήθιστο στο Ελληνικό Επιχειρείν. Δεν θα είναι μακράν της πραγματικότητας αν υποστηρίζαμε ότι είναι ο κανόνας για τις επιχειρήσεις, κυρίως όμως για πρωτοπόρες επιχειρήσεις που στοχεύουν σε νέες τεχνολογίες, στην αξιοποίηση νέων εφευρέσεων, ακολουθούν τις εξελίξεις του σημερινού ταχύτατα εξελισσόμενου κόσμου και της επιστήμης, επιδιώκοντας την τοποθέτηση της πατρίδας μας στο χάρτη των σύγχρονων κρατών με προοπτική και μέλλον και ισχυρή παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όμως είπαμε ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΝΟΜΟΣ. Ποιος νόμος ?  Τον γνωρίζουν οι έλληνες, τον Βιώνουν οι Έλληνες της ελληνικής  επιχειρηματικής ελλάδας.                                                   Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Ε. Σαρικλάκης