Ο νέος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ στον Ηχώ 99,8

11:39 π.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Παρ, 22/39/2024
Image: Ο νέος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ στον Ηχώ 99,8

Τι είπε για τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας

Ο νέος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχάλης Μαυρικάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναφορικά με το νομοσχέδιο του αιγιαλού, το νομοσχέδιο περί εκτός σχεδίου δόμησης και τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας.

Ως προς το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό, ο ίδιος επισήμανε πως έχουν αφαιρεθεί κάποια άρθρα και στην θέση τους έχουν προστεθεί νέα. Ωστόσο τα άρθρα για τις νομιμοποιήσεις και τα τεχνικά έργα έχουν μείνει αυτούσια μετά την τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Μαυρικάκης υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο χάνονται πολλές περιουσίες. Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο αυτό αποκλείει από την δόμηση το 80% των γηπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου. «Αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις τουριστικές περιοχές.»

Σχετικά με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ο ίδιος τόνισε πως σε κάποιες περιοχές αυτά τα πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί από το 2011. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως κανείς δεν είναι υπέρ της παρανομίας. Ο κ. Μαυρικάκης συμφωνεί στο γεγονός ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές αλλά πρώτα πρέπει να υπάρχει ένα master plan. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια πρόβλεψη είτε για ανάπλαση είτε για νομιμοποίηση των υφισταμένων κατασκευών.» Αξίζει να σημειωθεί πως η κτηματική υπηρεσία δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε μελέτες ανάπλασης. Επιπλέον, δεν είναι λογικό να μην επιτυγχάνεται η εξομοίωση της ζώνης λιμένος εξαιτίας της καθυστέρησης των κατεδαφίσεων. Υπενθυμίζεται πως μια ανάπλαση δεν ευνοεί μόνο τους επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και τους πολίτες.