Ο Ν. Παπαδάκης για καθαρισμούς ρεμάτων, αγροτική οδοποιία και σημαντικά θέματα της Δημοτικής Κοινότητας Μακρύ Γιαλού

1:07 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024
01:09 μ.μ. - Πέμ, 26/07/2024
Image: Ο Ν. Παπαδάκης για καθαρισμούς ρεμάτων, αγροτική οδοποιία και σημαντικά θέματα της Δημοτικής Κοινότητας Μακρύ Γιαλού

Τι είπε ο Αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού για το νερό, τον βιολογικό και τις ασφαλτοστρώσεις-διαγραμμίσεις

Ο κος Νεκτάριος Παπαδάκης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτικής προστασίας  και κατά τόπο αρμόδιος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα του νερού, για τον βιολογικό αλλά και για τις ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού και για άλλα θέματα που σχετίζονται με το Δήμο Ιεράπετρας.

Νερό

Όσον αφορά το νερό ύδρευσης, ο κος Παπαδάκης μας ενημέρωσε ότι το 2000 έγινε διάνοιξη γεώτρησης στο τοπικό  διαμέρισμα Ορεινού, στην τοποθεσία Αρόλιθα και αυτό το νερό πήγαινε στο Μακρύ Γιαλό. Υπήρχε άλλη μία γεώτρηση στην περιοχή των Λιθινών, στα Μουλαδιανά η οποία ήταν επι Δήμου Μακρύ Γιαλού και ύδρευε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Όταν ο δήμος Μακρύ Γιαλού καταργήθηκε, αυτά τα έργα μοιράστηκαν στους δύο Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας όπως έγινε και με την συγκεκριμένη γεώτρηση. Στην πορεία, από τον Αρόλιθα μπήκε το νερό και στην δεξαμενή του Κουτσουρά. Ο Κουτσουράς υδρευόταν παλαιότερα και από κάποιες πηγές στο Σταυροχώρι αλλά αυτές οι πηγές τώρα έχουν στερέψει με αποτέλεσμα να έχουμε μόνο τον Αρόλιθα και τα Μουλαδιανά. Η γεώτρηση στα Μουλαδιανά υπέστη μία ζημιά λόγω υπεράντλησης. Μετά από αρκετές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς αποφασίστηκε να μπει νέο μοτέρ κατάλληλο για την ποσότητα του νερού ώστε να ξαναλειτουργήσει η γεώτρηση αφού καθαριστεί πρώτα με γεωτρύπανο. Ο κος Παπαδάκης ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν παρών και τις τρεις μέρες που γινόταν ο καθαρισμός και ότι έγινε σωστά, υπό την επίβλεψη έμπειρου γεωλόγου ο οποίος δήλωσε ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Λόγω πίεσης αέρα, έμειναν μόνο επτά μέτρα ακαθάριστα. Για το θέμα των λαδιών στο νερό, ο κος Παπαδάκης είπε ότι αρχικά δεν υπήρχαν λάδια μέσα αλλά γύρω από την γεώτρηση από ένα μαρκούτσι του γεωτρύπανου που έσπασε. Ωστόσο, ο κος Παπαδάκης ενημερώθηκε ότι μετά από μερικές μέρες πήγε στο σημείο άλλος γεωλόγος για να ελέγξει την ποιότητα του νερού ο οποίος ανέφερε ότι είδε λάδια μέσα, με τον κ. Παπαδάκη να δηλώνει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πως συνέβη αυτό. Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει μία άντληση για να καθαριστεί με ένα μοτέρ αλλά δεν έχει καθαριστεί τελείως. Υπήρξε λοιπόν μία καθυστέρηση στην τοποθέτηση του νέου μοτέρ του οποίου η άδεια χρήσης είναι για 25 κυβικά ώστε να λειτουργεί σωστά. Χθες, ο κος Παπαδάκης μίλησε με τον δήμαρχο Σητείας ώστε να τοποθετηθεί το νέο μοτέρ, να αντληθεί το νερό και εάν υπάρχουν λάδια τότε δεν θα δοθεί στην ύδρευση ώσπου να καθαρίσει. Η θέση του Δήμου Ιεράπετρας ήταν δύσκολη καθώς μέχρι τώρα ο Δήμος Σητείας πλήρωνε τα πάντα. Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας πρότεινε να βάλουμε εμείς το μοτέρ αλλά ο Δήμος Σητείας δεν το δέχτηκε, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παπαδάκης. Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι να μπουν υδρόμετρα ώστε να γνωρίζουμε τις καταναλώσεις και να μπει μία τάξη καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε σωστή διαχείριση για την γεώτρηση των Μουλαδιανών. Μετά από αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας, έχει εγκριθεί το ποσό των 150.000 ευρώ και εντός των ημερών θα κατατεθεί η μελέτη για ανοίξει η γεώτρηση στον Αρόλιθα.

Βιολογικός

Όσον αφορά το θέμα του βιολογικού, ο κος Παπαδάκης είπε ότι το έργο προχωράει κανονικά. Υπάρχει πίεση από την διαχειριστική αρχή καθώς τα έργα έχουν μείνει λίγο πίσω λόγω βράχων που βρέθηκαν και που δεν υπήρχαν στην μελέτη. Επίσης, η μελέτη δεν όριζε ότι το έργο θα σταματήσει κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν αλλά λόγω των αντιδράσεων των πολιτών οι εργασίες σταματήσαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, το έργο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Η προθεσμία είναι μέχρι τον 7ο  του 2025 αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τότε οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να δοθεί παράταση. Ακόμα και τώρα δεν έχει λυθεί το θέμα όλων των οικοπέδων ώστε να ξεκινήσουν τα αντλιοστάσια, είπε ο κος Παπαδάκης. Επίσης, υπάρχουν πολλά που δεν έχει προβλέψει η μελέτη όπως η αποκατάσταση των πλακόστρωτων και των κυβόλιθων οπότε εκεί θα πρέπει να γίνουν ξανά τροποποιητικές και να βρεθούν χρήματα. Εάν η μελέτη είχε γίνει από την αρχή σωστά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ασφαλτοστρώσεις- Διαγραμμίσεις

Σχετικά με την ασφαλτόστρωση και την διαγράμμιση στο Μακρύ Γιαλό, ο κος Παπαδάκης ανέφερε ότι δεν γνώριζαν πότε θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση καθώς είναι ένα κομμάτι που έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Λόγω της έναρξης των σχολείων ο Δήμος προχώρησε σε διαγράμμιση αλλά μετά από μερικές μέρες ξεκίνησαν τα έργα για την ασφαλτόστρωση και έτσι ξηλώθηκε η άσφαλτος. Στο ήδη ασφαλτοστρωμένο κομμάτι θα πέσει άλλο ένα στρώμα και οι διαγραμμίσεις θα γίνουν ξανά από την Περιφέρεια αφού ολοκληρωθεί το έργο.

Καθαρισμός Ρεμάτων

Στην συνέχεια της συζήτησης έγινε αναφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων. Ως Δήμος έχουν άψογη συνεργασία και επικοινωνία με την Αντιπεριφέρεια η οποία ενημερώνεται για τα ρέματα που χρειάζονται καθαρισμό, είπε ο κος Παπαδάκης. Κατά τη γνώμη του, γίνεται σωστή δουλειά με την καθαριότητα των ρεμάτων και η εικόνα που έχει είναι αρκετά καλή. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό σε σημεία που βρίσκονται αρκετά παραπάνω από τις εκβολές,  με τον κ. Ανδρουλάκη να προχωράει τις τελευταίες μέρες σε αυτοψίες. Το σημείο που τους απασχολεί περισσότερο είναι αυτό του ποταμού στο Στόμιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί υδροβιότοπος και έτσι δεν επιτρέπεται να γίνει καθαρισμός.

Αγροτική Οδοποιία

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος μίλησε για την αγροτική οδοποιία η οποία  όπως είπε, είναι βασικά θέμα του ΤΟΕΒ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ΤΟΕΒ προχωράει σε ασφαλτοστρώσεις. Ταυτόχρονα, ο Δήμος κάνει συνεχώς αιτήματα αλλά δεν υπάρχει κάτι για τσιμεντόστρωση.