Ο Μ. Συντυχάκης για την κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στον Ν. Χανίων

12:37 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Δευ, 08/37/2024
Image: Ο Μ. Συντυχάκης για την κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στον Ν. Χανίων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη διαλυτική πολιτική σε βάρος των δομών Ψυχικής Υγείας, είναι ο τραυματισμός εργαζομένου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων που σημειώθηκε στις 19 Ιούνη, εξαιτίας πτώσης σοβάδων από την οροφή του κτιρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις καταγγελίες τους για την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος ασθενών και εργαζόμενων. Κατάσταση που αποτυπώνεται στην με αριθμό 5072 - 07/06/2024 Eρώτηση του ΚΚΕ γι’ αυτά ακριβώς τα ζητήματα και συγκεκριμένα:

Για τις στεγαστικές δομές (ξενώνες, ψυχογηριατρικά τμήματα, προστατευόμενα διαμερίσματα), που φιλοξενούν χρόνιους ψυχικά πάσχοντες και την τραγική υποστελέχωσή τους. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, η διαβίωση, η φροντίδα, η θεραπεία και υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων είναι εξαιρετικά επισφαλής και ανεπαρκής, ενώ η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και εκπαίδευση ανύπαρκτη. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εργασιακή εξάντληση, όπως και την εργασιακή ομηρία, αφού διορισμοί μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν να γίνουν από το 2009 και μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με ελαστικά εργαζόμενους. Παράλληλα, αντί να δημιουργούνται νέες δομές για τις ανάγκες που υπάρχουν, δομές κλείνουν, όπως ο «Μύθος» , η «Ξαστεριά», ο «Μίτος», κ.α.

Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) που υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, με μόνο 4 υπηρετούντες ψυχιάτρους (οι 2 τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες) και τις μεγάλες ελλείψεις σε άλλο προσωπικό π.χ. Επισκέπτες Υγείας και Νοσηλευτές, ειδικότητες απαραίτητες για την ολοκληρωμένη λειτουργία του.

Για την ψυχιατρική κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που λειτουργεί με έναν γιατρό και οι εφημερίες καλύπτονται από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα την ημέρα που έχουν εφημερία να μην καλύπτονται οι χρόνιοι ασθενείς του Κέντρου. Παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες παιδιών και εφήβων ή να μένουν ακάλυπτες ή όποιοι γονείς μπορούν, να εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης