Ο Μ. Μιχελαράκης στο προεδρείο του 3ου Πανελληνίου συνεδρίου Εστίασης

12:28 μ.μ. - Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Τρί, 28/28/2023
Image: Ο Μ. Μιχελαράκης στο προεδρείο του 3ου Πανελληνίου συνεδρίου Εστίασης

Τί συζητήθηκε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

«Η εστίαση δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχνιέται»

Τις δεσμεύσεις υπουργών και τις σκέψεις μελών της αντιπολίτευσης έλαβαν οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, στη διάρκεια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συλλόγων Εστίασης, η πρώτη μέρα του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα στο Lazart Hotel, στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη, δημοσιογράφο της Voria.gr και του FLASH RADIO 99,4 να συντονίζει τις εργασίες της διοργάνωσης.

hxonews

Άνθρωποι του κλάδου από διάφορες θέσεις και υπό διαφορετικές ιδιότητες έδωσαν το παρών σε μια συνάντηση, που στόχο της έχει να βρει τις λύσεις στις παθογένειες που ταλανίζουν τον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 15:00 το μεσημέρι ακούστηκαν τοποθετήσεις και απόψεις για όλα όσα δείχνουν οι έρευνες αναφορικά με την εστίαση, για το marketing και την τεχνολογία που οφείλουν να υπάρχουν στον κλάδο σαν προαπαιτούμενα για την εξέλιξη του, για την πανδημία και όσα άφησε στο πέρασμά της, για τον πυρήνα του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας που είναι η καφεστίαση συνολικά. Με μότο «η εστίαση θυμάται» το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης βάζει το λιθαράκι, ώστε να μην ξεχνιέται ο κλάδος και γιγαντώνονται τα προβλήματά του.

Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην κατηγοριοποίηση του κλάδου, στη νομοθεσία για την χρήση της μουσικής στα καταστήματα, στην επιβάρυνση του κλάδου από το μη μισθολογικό κόστος, εξαιτίας της εντάσεως εργασίας του κλάδου. Κρίθηκε αναγκαία η ένταξη της εστίασης στο ταμείο ανάκαμψης και η δημιουργία ειδικής γραμματείας εστίασης στο Υπουργείο Τουρισμού, αναδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο αυτούς κλάδους. Η πράσινη ανάπτυξη, το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, η φορολόγηση σε κάθε της διάσταση και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την καφεστίαση δεν έλειψαν από την ατζέντα της πρώτης μέρας.

hxonews

Το αλαλούμ σχετικά με την πολυνομοθεσία μεταξύ πολλών υπουργείων έθεσε ο δικηγόρος Δημήτρης Κορωνάκης, τονίζοντας πως για να λυθούν τα θέματα του κλάδου χρειάζεται το μισό υπουργικό συμβούλιο. Για τα μείζονα θέματα της εστίασης σε συλλογικό επίπεδο μίλησε ο Λευτέρης Γεωργιάδης, Προέδρος της Επιτροπής Αγοράς Ανάπτυξης και Συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Για το πώς θα υιοθετήσουμε την τεχνολογία και θα πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίλησε στο συνέδριο ο οικονομολόγος Ηλίας Καλφακάκος. Ο Ανδρέας Ζαγάκος, Ιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας, μας έδωσε μια γεύση από το πώς θα γίνουμε διαφημιστές του ίδιου μας του τόπου, πως θα τον εκπροσωπήσουμε από τον χώρο της εστίασης μέσα από γνώσεις, αξίες, συμπεριφορές και κυρίως μέσα από την ιδέα της φιλοξενίας. Ο Νίκος Μαλαπέτσας, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καταπιάστηκε με την αποτύπωση της κατάστασης των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου, μέσα από την μελέτη της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Από το βήμα του συνεδρίου ο θεματικός συντονιστής εστίασης της Νέα Δημοκρατίας Ιωσήφ Νώτης εστίασε στις εξελίξεις της εστίασης, αλλά και στην σημασία της.

hxonews

Διαδικτυακά ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσαν τη δική τους παρουσία στο συνέδριο και άκουσαν από οργανωτική επιτροπή και συνέδρους παράπονα, ανάγκες και γενικότερες τοποθετήσεις για την εστίαση. Για την εστίαση τοποθετήθηκαν και δεσμεύτηκαν με τη σειρά τους ότι θα βρίσκονται στο πλάι του κλάδου η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Τουρισμού και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.

Με το βλέμμα στην αξία της εστίασης, το συνέδριο χαιρέτισαν οι Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Θεόδωρος Μητράκας, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Κούπκας, Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Ευθυμίου, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Κούβελας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και πρώην υφυπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

hxonews

Το προεδρείο της οργανωτικής επιτροπής, απαρτιζόμενο από τους Μανώλη Μιχελαράκη, Τάκη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Ναστούλη έθεσε ερωτήματα για κάθε φλέγον ζήτημα, εκπροσωπώντας συλλόγους και σωματεία που απαρτίζουν τον φορέα EstiasiGreece, ενώ για την απαραίτητη συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους του κλάδου έκανε λόγο ο Χρήστος Κουδούνης, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης. Estiasi Greece και ΠΕΘ υπογράφουν την συνδιοργάνωση και μας περιμένουν και αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν την φορολογία, την ασφάλιση, τα πνευματικά δικαιώματα, τον τουρισμό, τις σύγχρονες προκλήσεις τις εστίασης και όχι μόνο. Η οργανωτική επιτροπή θα κλείσει τους κύκλους εργασιών του συνεδρίου με χρήσιμα συμπεράσματα και τοποθετήσεις εκπροσώπων από δεκάδες συλλόγους και σωματεία εστίασης ανά την Ελλάδα, φιλοδοξώντας να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ επαγγελματιών για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

hxonews