Ο Μ. Δελημπαλταδάκης στον Ηχώ 99,8 για τα νέα δεδομένα στην προστασία κηπευτικών από ασθένειες
Η εικόνα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου από τον υπεύθυνο Marketing της Syngenta
Ο Μάνος Δελημπαλταδάκης - Υπεύθυνος Marketing της Syngenta μας «ταξίδεψε» σήμερα μέσω συνέντευξής του στον Ηχώ 99,8 σε αγροτικές περιοχές της χώρας δίνοντας την εικόνα ανάπτυξης καλλιεργειών. Καταρχάς σχολίασε ότι τα τελευταία τρία χρόνια διανύουμε καλές περιόδους με καλές τιμές τόσο για τα κηπευτικά όσο και γι ατο ελαιόλαδο. Και φέτος η χρονιά θα είναι εξίσου καλή για τα κηπευτικά παρόλο που είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και πολλές καλλιέργειες έχουν υποστεί στρες. Παρόλα αυτά η γενική εικόνα είναι καλή. Προκλήσεις βέβαια πάντα υπάρχουν. Φέτος στις καλλιέργειες της περιοχής υπερισχύει η τομάτα. Ωστόσο αυξήθηκαν οι καλλιέργειες σε αγγούρι. Στην Ιεράπετρα, κυριαρχεί η καλλιέργεια τομάτας. Στο αγγούρι έχουμε αυξημένες καλλιέργειες με σπαστές φυτεύσεις την προηγούμενη περίοδο. Αρκετοί ξεπατώνουν πιπεριές και φυτεύουν αγγούρι. Για το ελαιόλαδο, η τιμή του όπως και της βρώσιμης ελιάς θα είναι επίσης καλή. Το θέμα είναι οι ποσότητες ειδικά στο λάδι που θα είναι πολύ μειωμένες λόγω ακαρπίας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενες μήνες. .
Στην υπόλοιπη Ελλάδα τώρα. Στην Πελοπόννησο καλλιεργείται περισσότερο μακρύ αγγούρι, λιγότερο η τομάτα, κυρίως λόγω της ίωσης της καστανής ρυτίδωσης. Στην Πρέβεζα υπερισχύει η τομάτα. Στη Μακεδονία λόγω καλοκαιρίας ακόμα υπάρχουν καλλιέργειες και η παραγωγή πάει καλά. Στη Θεσσαλία εξαιτίας των πλημμυρών μιλάμε για βιβλική καταστροφή όχι μόνο στις καλλιέργειες, βαμβάκι, καπνά, καλαμπόκι κ.α. αλλά και σε υποδομές, αποθήκες, οικίες δημόσια και άλλα κτίρια. Βέβαια η Θεσσαλία είναι παραγωγός βιομηχανικής τομάτας και όσπριων. Τα όσπρια είχαν συλλεχθεί αλλά οι παραγωγοί είχαν απώλειες στα προϊόντα που ήταν στις αποθήκες. Επίσης παράγουν βιομηχανική πιπεριά που την τυποποιούν ως τουρσί, ανέφερε ο κ. Δελημπαλταδάκης.
Στις υπόλοιπες χώρες δίνοντας μια σύντομη εικόνα είπε ότι η Ισπανία έχει στραφεί στο αγγούρι το οποίο κυρίως εξάγεται καθώς δεν το επιλέγουν, δε το προτιμούν οι Ισπανοί. Στο Ισραήλ η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω του πολέμου. Η Αλβανία καλλιεργεί κυρίως τομάτα, ροζ τομάτα αλλά και αγγούρι με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα των ιώσεων για τις οποίες όπως είπε πρέπει να υπάρχει μια επαγρύπνηση από τους παραγωγούς ώστε όταν διαπιστώσουν κάποια προσβολή να παρέμβουν έγκαιρα. Σε επαγρύπνηση για την ίωση από το έντομο spodoptera frugiperda που εντοπίστηκε σε καλαμπόκι. Για τη συγκεκριμένη μάλιστα υπάρχουν μέσα για την καταπολέμηση, σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή επειδή είναι καραντίνας Για αυτό ίσως στις εξαγωγές, να χρειαστεί να συνοδεύονται τα προϊόντα από ειδικό έγγραφο που να πιστοποιεί ότι είναι απαλλαγμένα από τον συγκεκριμένο εχθρό. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει εμπόρους και εξαγωγείς. Επιπλέον ως προς τις ιώσεις αυτό που κάνει φέτος τη διαφορά στην καλλιέργεια τομάτας είναι η επανεμφάνιση του ιού του κίτρινου καρουλιάσματος. Που προκάλεσε πρόβλημα σε καλλιέργειες στα Χανιά και εμφανίστηκε και στην Ιεράπετρα. Υπάρχουν τρόποι να προστασίας πχ με δίχτυα και παγίδες. Η Syngenta έχει να προτείνει στον παραγωγό συγκεκριμένα «εργαλεία» προστασίας για τις καλλιέργειες ώστε να την αντιμετωπίσουν. Από εκεί και πέρα «κόκκινος» συναγερμός χτυπά για την καστανή ρυτίδωση παρόλο που υπάρχουν υβρίδια με ανοχή. Σίγουρα αν προσβληθεί μια καλλιέργεια θα επηρεάσει την απόδοσή της . Επίσης απαιτείται προσοχή στον περονόσπορο κυρίως στα αγγούρια, είπε ο κ. Δελημπαλταδάκης με αναφορά στα πρoϊόντα με τα οποία η Syngenta είναι δίπλα στον παραγωγό. Προσθέτοντας ότι μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσει ο κάθε παραγωγός στις καιρικές συνθήκες και ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ανάγκες του χωραφιού του να κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Κλείνοντας στάθηκε στην ανάγκη προσαρμογής σε νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ όπως είναι η χρήση βιοπροστατευτικών προϊόντων και οι βιοδιεγέρτες και να πάμε σε μια βιώσιμη και αναγεννητική καλλιέργεια.