Ο Λασιθιώτης μελισσοκόμος να δώσει την αξία που πρέπει στο ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης
Τα αποτελέσματα του 4ου Παγκρήτιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΄΄ Κερνάμε Ελλάδα ΄΄ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 23, 24 και 25 Φλεβάρη 2018, διεξήχθη και το 4ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο . Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Μελισσοκομικός Συν/σμός Ηρακλείου και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων . Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου, 24 Φλεβάρη ήταν αφιερωμένη σε μελισσοκομικά θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αντίθετα, η δεύτερη μέρα, 25 Φλεβάρη, εστίασε στο προϊόν ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, τη διαχείριση του, την ενημέρωση του μελισσοκομικού κόσμου και τις προοπτικές που ανοίγονται για την κρητική μελισσοκομία.
Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση με μελισσοκομικά εφόδια, περίπτερα των μελισσοκομικών συλλόγων του νησιού.
Για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μιλά στον Ηχώ Fm 99,8 ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Λασιθίου Εμμ. Μαυρουπλάκης, λέγοντας πως με την αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει το κρητικό μέλι την θέση που του αρμόζει στην αγορά. Είναι μια σύνθετη συνεργασία που περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνει ο παραγωγός και να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου το μέλι του να αποκτήσει την ετικέτα Π.Ο.Π. Να κάνει αίτηση μέλους φορέα, να διατηρεί ημερολόγιο με όλο τον κύκλο εργασιών, βοτανική προέλευση, ιχνηλασιμότητα , κωδικός παρτίδας τρύγου κ.α. Το πευκοθυμαρόμελο, πρόσθεσε, παράγεται από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Η τυποποίηση και η συσκευασία θα γίνονται εντός του νησιού για να αποφευχθούν προσμείξεις ή ελληνοποιήσεις. Αυτά είναι στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη , σημείωσε . Σε άλλο τόνισε ότι είναι η ευκαιρία του Λασιθιώτη μελισσοκόμου να αναδείξει μέσα από τη μελισσοκομία ένα προϊόν που θα ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά του και δεν θα πρέπει να ακούμε τον Λασιθιώτη μελισσοκόμο να λέει ότι έρχεται ο Ηρακλειώτης, ο Χανιώτης, ο Ρεθεμνιώτης και μας παίρνει την περιουσία μας. Το θυμάρι και το πεύκο δεν μετακινούνται από τον Κρούστα ή το Σελάκανο, Θα πρέπει να μετακινηθεί ο μελισσοκόμος, να αλλάξει δηλαδή την νοοτροπία του ότι την παραγωγή μελιού την έχει ως δεύτερη ή τρίτη δουλειά ή οτι την κάνει από χόμπυ. Το ΠΟΠ το κάναμε για την καινοτομία αλλά και ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Χρειάζεται λοιπόν και η συνεργασία των μελισσοκόμων, τόνισε, ευχαριστώντας καταλήγοντας και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη για την παρουσία του στο συνέδριο.
Ακολουθεί συνέντευξη: