Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δ. Ξενάκης στον Ηχώ 99,8 για τα ελληνοτουρκικά

11:09 π.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Πέμ, 16/09/2020
Image: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δ. Ξενάκης στον Ηχώ 99,8 για τα ελληνοτουρκικά

Δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα αν νότια της Κρήτης έρθει τουρκικό ερευνητικό πλοίο – Τι ισχύει για τη νήσο Χρυσή

Για τα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί μιλά σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δημήτρης Ξενάκης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε η απόφαση τoυ Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί εντάσσεται, θα μπορούσε να πει κανείς, σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποκεμαλοποιησης της Τουρκίας και εξέλιξής της σε μια ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο. Χρησιμοποιώντας διάφορα «εργαλεία» όπως συμφωνίες, επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα κ.α. μέσα από τα οποία στοχεύει στην αναβάθμιση της δύναμης και του ρόλου της. Μέσα σε όλο αυτό δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα εάν σε κοντινή απόσταση , λίγο μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων , στην Κρήτη βρεθεί κάποιο τουρκικό ερευνητικό πλοίο ενδεχομένως συνοδευόμενο και από πολεμικό στόλο για την προστασία του, ανέφερε ο κ. καθηγητής

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας πράγματι η οικονομία της περνά δύσκολες μέρες και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και από το πως εξελίσσεται ο τουρισμός. Ωστόσο όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπονται παράγοντες στους οποίους στηρίζεται όπως οι μεγάλες επενδύσεις χωρών στην γείτονα χώρα, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα το φτηνό εργατικό δυναμικό και ότι είναι στο κέντρο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει αποτρεπτική δυνατότητα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε το επόμενο διάστημα κάποιο θερμό επεισόδιο.

Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης αναφέρθηκε στη νήσο Χρυσή λέγοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα καθιστά ένα μέρος οικονομικά βιώσιμο και άρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο του προσδίδει ΑΟΖ. Αλλά ακόμη και εάν δεν χαρακτηριστεί νησί ως έχων οικονομική δραστηριότητα αλλά ως βραχονησίδα , με βάση κάποιες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως της Φειδούσας , οι διευθετήσεις δίνουν 12 ναυτικά μίλια που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια από τα 6 που είναι σήμερα. Αυτό μας το δίνει το διεθνές δίκαιο, είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. καθηγητής.

Ακούστε εδώ αναλυτικά:

Σύντομο Βιογραφικό του καθηγητή κ. Δ. Ξενάκη

Σπούδασε Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική (BA, MA, PhD) και για τη διδακτορική του διατριβή, η Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών του απένειμε το Βραβείο Ευρωπαϊκών Μελετών. Έχει διατελέσει Διευθυντής Τομέα στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΥΠΕΞ), Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΥΠΡΟΠΟ), και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΥΠΕΘΑ). Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών δικτύων και κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα The emerging Euro-Mediterranean system (με τον D. Chryssochoou, MUP, 2001), The Politics of Order-Building in Europe and the Mediterranean (DAI, 2004), Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της ΕE (επιμ. με τον Μ. Τσινισιζέλη, Σιδέρης, 2006), Ευρωπαϊκή Πολιτεία: Η Τέχνη της Συνδιάθεσης (με τους Δ. N. Χρυσοχόου, κ.α., Σαββάλας, 2009), Κατευθύνσεις στη Μελέτη των Διεθνών Σχέσεων (επιμ. με τους Κ. Λάβδα και Δ. Χρυσοχόου, Σιδέρης, 2010), κεφαλαία σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως, Mediterranean Quarterly, Cambridge Review of International Affairs, και The Review of International Affairs.