Ο Καλύτερος Έλληνας Αγρότης του 2018 στο πρώτο «Γη&Ύδωρ»

12:17 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018
12:08 μ.μ. - Παρ, 10/17/2018
Image: Ο Καλύτερος Έλληνας Αγρότης του 2018 στο πρώτο «Γη&Ύδωρ»

Ο Λάζαρος και η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, μοιράζονται μαζί μας μια ιστορία αγροτικής επιχειρηματικής επιτυχίας

Στο πρώτο “Γη & Ύδωρ” της χρονιάς το Σάββατο 6/10, φιλοξενήσαμε τον Καλύτερο Νέο Έλληνα Αγρότη για το 2018, Λάζαρο Σεμερτζίδη και την αδερφή και συνεργάτιδα του στην οικογενειακή τους επιχείρηση, Καλλιόπη Σεμερτζίδου. Η υποψηφιότητα του Κτήματος Σεμερτζίδη αναδείχθηκε μεταξύ άλλων αξιόλογων συμμετοχών στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο 25ο Συνέδριο Νέων Αγροτών που διοργανώθηκε στη Λειβαδιά από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) το Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

42611202_1867272866682166_1159091611674607616_o
 
Το κτήμα Σεμερτζίδη, θα μας εκπροσωπήσει στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2018 στις Βρυξέλλες,  στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη. 
 
Τα αδέρφια Σεμερτζίδη μας μίλησαν για την ιστορία επιτυχίας της καλλιέργειας βιολογικών αρωματικών φυτών και θεραπευτικών βοτάνων στην Ξηρολίμνη Κοζάνης και των παράγωγων προϊόντων Life Secrets - Pure Nature.
 
semertzidou

Ο Λάζαρος, αποδίδει την διάκριση, στην γρήγορη ανάπτυξη της επιχείρησης τους, που ξεκίνησε με 4 στρέμματα Λεβάντας και τώρα αριθμεί πάνω από 250 συνολικά, στην καθετοποίηση της παραγωγής, στην ποιότητα και την επιλεγμένη πρώτη ύλη. Η οικονομική βιωσιμότητα και ο καινοτόμος χαρακτήρας της επιχείρησης ήταν επίσης τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει.  Όπως λέει, πλέον όλα περνούν από τα χέρια τους. Από τη φύτευση, την καλλιέργεια την συγκομιδή την επεξεργασία μέχρι και  και την τυποποίηση, ενώ στα άμεσα σχέδια τους είναι η λειτουργία του δικού τους αποστακτηρίου που θα τους επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγης και της ποιότητας αλλά και την επέκταση του εύρους των προϊόντων τους και την επισκεψιμότητα του αγροκτήματος ώστε να γίνει πολυλειτουργικό.


n_neosagrotis2018
 
Δεν ξεχνά την αρχή της πορείας του στην ενασχόληση με τη γη το 2012. Μας λέει ότι μέχρι τότε απασχολούνταν στο χώρο της εστίασης. Μη έχοντας σχετικές γνώσεις σαν αγρότης, τα λάθη ήταν αναπόφευκτα, ωστόσο, διατηρεί ακόμα άθικτο ένα κομμάτι γής  όπου είχε κάνει τα πρώτα, ώστε να βλέπουν και οι νέοι καλλιεργητές τις διαφορές και να μαθαίνουν μέσα από αυτές. Οι αρχικές προκλήσεις τον πείσμωσαν ώστε να μελετήσει, να ρωτήσει, να μάθει και να εξελίξει την καλλιέργεια του, φυτεύοντας σήμερα εκτός από λεβάντα, ακόμα τριαντάφυλλο, ελίχρυσο, μελλισόχορτο, ρίγανη και τσάι του βουνού. Από τα παραπάνω φυτά και βότανα η επιχείρηση παράγει ανθόνερα, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα και ξερή δρόγη.  

Εκτός από την ενημέρωση, τόνισε ακόμη τη σημασία της σύγχρονης τεχνολογίας στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους αλλά και στη μεγιστοποιηση της ποιοτητας. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν, αξιοποιείται και από άλλους αγρότες στην περιοχή αυξάνοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της και προωθώντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών.
 
Ο Λάζαρος, σαν συμβουλή στους Νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά, τόνισε τη σωστή προετοιμασία που περιλαμβάνει μελέτη για την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας και τήρηση των προδιαγραφων που απαιτούνται για το κάθε είδος, στην σωστή επιλογή πρώτων υλών και τη θέση προτεραιοτήτων, αλλά και στο business plan που θα πολλαπλασιάσει το αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας για ποιοτική παραγωγή με καίριες αποφάσεις οικονομικών επενδύσεων. Κατέληξε στο ότι το μεράκι και η συνεργασία των ανθρώπων, μπορεί να  αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, καθώς η ζήτηση των προϊόντων ειδικά στις αγορές του εξωτερικού είναι υπαρκτή, εφόσον υπάρχει ποιότητα. 
 
Ενώ λοιπόν ο Λάζαρος έχει δεσμευτεί στο βέλτιστο της ποιοτητας των προϊόντων που παράγονται, η αδερφή του Καλλιόπη Σεμερτζίδου έχει αναλάβει την προωθηση και την τυποποιηση των προϊόντων μαζί με τη μητέρα τους.   

aitherio_levanda

 
 
Τονίζει τη σημασία που έχει η έρευνα και η ενημέρωση των αγροτών για τις αγορές και βλέπει με χαρά τη θετική εξέλιξη σε προϊόντικούς τομείς όπως το ελαιόλαδο, όπου ο πήχης στο branding έχει ανέβει ψηλά τόσο στη συσκευασία όσο και στην προβολή των προϊόντων δίνοντας τους προστιθέμενη αξία. 
 
image

Η ίδια τόλμησε πολλές αλλαγές και δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους προβολής και προσέγγισης δυνητικών αγοραστών με ιδιαίτερη επιμονή στην παρουσία σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, τις B2B συναντήσεις  και τις προσωπικές πωλήσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, τον κλάδο των καλλυντικών και στην βιομηχανία τροφίμων. Ακόμη ακολουθούν στρατηγική προβολής με διαφήμιση σε πολλαπλά κανάλια, με την από στόμα σε στόμα διάδοση της επωνυμίας να παραμένει το πιο σημαντικό μέσο διάδοσης.  Απο κάθε ενέργεια της νιώθει ότι βγαίνει κερδισμένη και τονίζει ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, είναι η Ελληνική ποιότητα το συγκριτικό πλεονέκτημα, που πάντα κερδίζει τις αγορές. Η συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και στα έργα και η ελκυστική συσκευασία ειναι μέσα με τα οποία η επιχείρηση αποκτά πιστότητα και σταθερή παρουσία. Παρατηρεί ακόμα μια αισιόδοξη τάση των Ελληνικών επιχειρήσεων να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα σε ένα πνεύμα στήριξης και αλληλοβοήθειας αλλά και αναγνώρισης της ποιότητας αυτής. 
 
Καθώς προετοιμάζεται να ταξιδέψει τη σημαία μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και να εκπροσωπήσει μαζί με τον Λάζαρο επάξια την Ελλάδα, προτρέπει τους ανθρώπους να τολμούν, να δοκιμάζουν, να μη φοβούνται και να επιμένουν συμμετέχοντας σε δράσεις προβολής και διαγωνισμούς που είναι επωφελείς όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και τον τόπο συνολικά. Μας λέει όμως και μια σημαντική αλήθεια, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο ώστε να μπορέσουμε σε ένα πνεύμα αλληλένδετης δημιουργίας, να εξελιχθούμε όλοι. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, στη γη, στο φυσικό μας πλούτο και στους εαυτούς μας, η ομαδική εργασία και ανταλλαγή απόψεων, είναι για κείνη το κλειδί αντιμετώπισης κάθε πρόκλησης. 


krema
 
Τα δύο αδέρφια από την Μακεδονία μας ενέπνευσαν και μας κινητοποίησαν να δούμε με καινούργια οπτική τις νέες καλλιέργειες που σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν λιγότερους πόρους από ότι οι συμβατικές και είναι απόλυτα συμβατές με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του φυσικού μας περιβάλλοντος. 
 
Η σημασία των παραπάνω ενισχύεται ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψην ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 1.734 διαφορετικά είδη αυτοφυών φυτών, από τα οποία το 10% φυτρώνει μόνο στο νησί μας. Χαρακτηριστικά είδη στα οποία γίνεται σήμερα εκμετάλλευση είναι η μαλοτήρα, το δίκταμο, το φασκόμηλο η ματζουράνα, η ρίγανη, ο αλάδανος και πολλά άλλα. Για περισσότερα, αλλά και για ιδέες, διαβάστε το σχετικό  άρθρο του  Δρ. Κωνσταντίνου Οικονομάκη, αναπληρωτή ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ, στο Ινστιτούτο Υποτροπικών & Ελιάς Χανίων,Εργαστήριο Υδροπονίας - Αρωματικών φυτών,
 
 
Τα προϊόντα του Κτήματος Σεμερτζίδη μπορείτε να βρείτε στο website bio-lifesecrets.gr 
 
Ακόμη γι αυτό το μήνα, μην ξεχάσετε, να παρευρεθείτε στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με τίτλο “Ψηφιοποίηση: Το Αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας” της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που θα  γίνει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 στο Candia Maris Resort & Spa Crete στο Ηράκλειο Κρήτης και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: Συνέδριο: “Ψηφιοποίηση: Το Αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας”
 
Και μια ενημέρωση αλλά και προσωπική μου προτροπή. Όσοι νέοι από εσάς επιθυμούν να κάνουν τη διαφορά σε αυτό τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας εργαζόμενοι για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, κάντε την αίτηση σας μέχρι τις 14/10 στο πρόγραμμα World of Difference: Ίδρυμα Vodafone
 
Ήταν μια αρχή γεμάτη ιδέες για έναν αγροτικό κόσμο που αλλάζει θετικά. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας. Ξανά παρέα το Σάββατο με όμορφους ανθρώπους, πληροφορίες καινοτομίας και πολλά νέα που θα μας ταξιδέψουν κοντά και μακριά, στο “Γη &Ύδωρ” ! 
 
Έρρικα Χριστοδούλου