Ο Καλαντζάκης στην Κοζυράκη για τη Χρυσή

11:41 π.μ. - Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022
11:03 π.μ. - Τετ, 09/41/2022
Image: Ο Καλαντζάκης στην Κοζυράκη για τη Χρυσή

«Δεν είμαστε των άκρων. Επιδιώκουμε να εισακούεται ο λαός της Ιεράπετρας»

Με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και στον Περιφερειάρχη σχετικά με την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου στη νήσο Χρυσή. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα της απομάκρυνσης των υλικών από τις κατεδαφίσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη Χρυσή με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ο κος Καλαντζάκης, ύστερα από το πέρας της συνάντησης, επεσήμανε: «Πρέπει να τηρηθεί η εργολαβική σύμβαση που έχει υπογράψει η Αποκεντρωμένη και άμεσα να απομακρυνθούν τα μπάζα που προέκυψαν από τις κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών στο νησί. Ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν εκείνος που την τελευταία φορά πρωτοστάτησε και σε συνεργασία με ιδιώτη πλοιοκτήτη και δημιουργώντας μια εθελοντική ομάδα απομάκρυναν τα υλικά. Δεν είναι δυνατόν, όμως, αυτό να συμβαίνει συνέχεια.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τον διάλογο και με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η νήσος Χρυσή όλα αυτά τα χρόνια έχει καταστεί σημαντικό τουριστικό «brand name» και δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Δημοτική Αρχή με την υλοποίηση έργων υποδομής και προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν πρέπει να ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι χωρίς τη συνεργασία του Δήμου της Ιεράπετρας, κανένα διαχειριστικό Σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάγια θέση μας ως Δημοτική Αρχή είναι να εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου για όλα τα σοβαρά θέματα. Το ίδιο πράττουμε και τώρα. Ο διάλογος όμως πρέπει να έχει και χρονικά όρια. Ως παράταξη δεν είμαστε των άκρων, αλλά επιδιώκουμε να εισακούεται ο λαός της Ιεράπετρας, όπως εκφράζεται μέσα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άποψη δική μου και της Παράταξης που εκπροσωπώ είναι ότι Συντονιστής του διαχειριστικού σχεδίου θα έπρεπε να έχει οριστεί ο Δήμος Ιεράπετρας και την τελική απόφαση να τη λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει και την πολιτική ευθύνη».