Ο Κ. Συνολάκης στη Χρυσή για το νανοτσουνάμι

9:24 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Τετ, 06/24/2020
Image: Ο Κ. Συνολάκης στη Χρυσή για το νανοτσουνάμι

Αναγκαία η τοποθέτηση παλιρροιογράφου στη νήσο Χρυσή

Στην Ιεράπετρα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ομάδα επιστημόνων καταγράφοντας στοιχεία μετά τον πρόσφατο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή. Μεταξύ αυτών ο κ. Κ. Συνολάκης ακαδημαϊκός, καθηγητής φυσικών καταστροφών ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη.

Όπως είπε αυτές τις ημέρες είμαστε εδώ στην Ιεράπετρα, γιατί μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε πόσο χρόνο έχουμε για προειδοπoοίηση για μεγάλο σεισμό , για τσουνάμι. Ο πρόσφατος σεισμός ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά και αυτό ήταν ευτύχημα. Είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία να δούμε πως δουλεύει το σύστημα προειδοποίησης. Να δούμε την αντίδραση των πολιτών και πως θα υπάρχει καλύτερη προετοιμασία. Ευτυχώς υπάρχει παλιρροιογράφος στην Ιεράπετρα ( το οφείλουμε στον αείμνηστο Γ. Σταυρακάκη) ο οποίος στον πρόσφατο σεισμό έγραψε σήμα για τσουνάμι που μετρήθηκε στα 15 εκ. Το 2009 που σημειώθηκε και πάλι μεγάλος σεισμό στην περιοχή δεν είχαμε κάποια καταγραφή.

hxonews

Έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση παλιρροιογράφου και στη νήσο Χρυσή ώστε αφενός μεν να καταγράφονται στοιχεία αφετέρου δε σε μια δύσκολη στιγμή πχ σε ένα τσουνάμι να δώσει σήμα και να δοθεί έστω και λίγος χρόνος ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να προστατευτεί. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι την ημέρα του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ όσοι ήταν ή πήγαν στην παραλία και κατέγραφαν βίντεο έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί και να προσέχει, τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ομάδα επιστημόνων βρέθηκε και στη νήσο Χρυσή προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία αλλά και να μιλήσει με πολίτες ώστε να καταγράψουν την εμπειρία τους. Η ομάδα αποτελείται εκτός από τον κ. Συνολάκη, επιστήμονες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καθώς και μεταπτυχιακοί από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

-