Ο Κ. Παπαδάκης ζητάει την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

11:25 π.μ. - Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
11:02 π.μ. - Πέμ, 21/25/2019
Image: Ο Κ. Παπαδάκης ζητάει την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:
 
«Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων στην Κρήτη μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών, πλημμύρες εκτάσεων και κτιρίων, παρασύρσεις και εγκλωβισμοί οχημάτων και ανθρώπων. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε κατοικίες. Χωριά κυρίως στα Χανιά βρέθηκαν αποκλεισμένα, ενώ σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.
 
Δήμοι, Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες για την εγκληματική απουσία σχεδίου προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων και την πολιτική μη επαρκούς χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και μηχανημάτων. Αντιμετωπίζουν με το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:
 
- Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;».