Ο Γιώργος Κορμάς στο "Όλα στη φόρα": Φυλακή ο εγκλεισμός των παιδιών

2:19 μ.μ. - Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021
02:02 μ.μ. - Τετ, 10/19/2021
Image: Ο Γιώργος Κορμάς στο "Όλα στη φόρα": Φυλακή ο εγκλεισμός των παιδιών

Καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Δασκαλάκη και ο Κώσταν. Φαρσαλινός - Άσχημα τα νέα με την αφρικανική μετάλλαξη και το εμβόλιο της AstraZeneca

Δύσκολη η επαναφορά των παιδιών στην πραγματική ζωή ιδιαίτερα μετά τον κορωνοϊό

Ο κ. Κορμάς ψυχολόγος, υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας και ψυχικής υγείας παιδιών μιλώντας στον Ηχώ 99.8 και στην εκπομπή «Όλα στη φόρα» με το Νίκο Δασκαλάκη, ανέφερε πως υπάρχει αύξηση στις κλήσεις που αφορούν υπερβολική ενασχόληση παιδιών με διαδικτυακά παιχνίδια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως πολλοί γονείς ανέφεραν ανησυχία για την παγίωση αυτής της συμπεριφοράς, ειδικά για παιδιά που ξεκίνησαν αυτή την συνήθεια κατά τη διάρκεια του lockdown .

Το 64% των γονέων ανησυχεί με το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο και το 68% με ότι βλέπουν.

Παρατηρείται αύξηση κατά 31% στα ετήσια στοιχεία των καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η γραμμή δέχτηκε, τόνισε ο κ. Κορμάς, 8419 καταγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια του διμήνου Απριλίου – Μαΐου του 2020 που διήρκησε το πρώτο lockdown έχουμε αύξηση 134% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που αφορούσαν οικονομικές απάτες και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

Τα παιδιά σήμερα διαβιούν σε διαφορετικές συνθήκες που επιδεινώνουν δραματικά την κοινωνική τους συμπεριφορά και την ψυχική τους υγεία.

Το πρωτεύον σήμερα από μεριάς της πολιτείας είναι η ψυχολογική στήριξη και βοήθεια των παιδιώ για την επαναφορά τους στην πραγματική ζωή, για την αλλαγή στόχων και φιλοσοφίας των γονιών και στήριξη της βοήθειας προς τους εκπαιδευτικούς για να επιτελέσουν αυτό το έργο.

Η άθληση, η βόλτα στη φύση, το παιγνίδι και ιδιαίτερα ο νυχτερινός ύπνος των παιδιών είναι κάποια από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να διασφαλίσουν οι γονείς για την ομαλή καθημερινότητα της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Κορμάς επισήμανε πως κλειστά σχολεία σε συνθήκες εγκλεισμού είναι φυλακή και οι συνέπειες θα είναι δραματικές για πολλά χρόνια μετά.

Στην συζήτηση παρενέβη ο καθηγητής κ. Φαρσαλινός, και πρόσθεσε ότι η διατάραξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και η απόκτηση ψυχικών νοσημάτων μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ηλικίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική εξέλιξη και το μέλλον της κοινωνίας.

Συνέχισε λέγοντας, ότι είναι λάθος χωρίς μελέτες σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση ιχνηλάτηση και ανάλυση να ταυτίζουμε την αύξηση των περιστατικών στην κοινότητα από τυφλές δειγματοληπτικές ενδείξεις, με το ότι συμπτωματικά έχουν ανοίξει για παράδειγμα τα σχολεία. Η σύμπτωση αυτή μπορεί να είναι και άσχετη. Δεν υπάρχει καμία μελέτη έως και σήμερα που να το αποδεικνύει.

Η πανδημία είναι πρωτίστως θέμα αντιμετώπισης στην κοινότητα. Είναι ανάγκη πλέον τα μοριακά τεστ και τα rapid test να γίνονται στοχευμένα και συστηματικά. Είναι απορίας άξιον γιατί τα τεστ δεν συνταγογραφούνται ; Και να συνοδεύονται από σαφή ένδειξη σε πόσους κύκλους κάποιος εμφανίζεται θετικός στον ιό, γιατί τελικά αυτό που παίζει ρόλο ως φαίνεται είναι η τιμή του ιικού φορτίου ως προς τη μεταδοτικότητα για ένα θετικό περιστατικού.

Ο κ. Φαρσαλινός κλείνοντας μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων με κλειδί την διαστρωμάτωση των ελέγχων με τεστ και ιχνηλάτηση. Η επιδημιολογική επιτήρηση σε επίπεδο Δήμων είναι καθοριστικής σημασίας.