Ο Γιάννης Γουλιδάκης στον Ηχώ 99,8 για τα θέματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου
Η συνεργασία είναι η λύση στην επίλυση του θέματος του νερού
Ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, οικονομολόγος και επικεφαλής της παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον" φιλοξενήθηκε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Ξεκινώντας, ο κ. Γουλιδάκης σχολίασε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα που έχουν απολογιστικό χαρακτήρα και τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν στην απολογιστική που θα γίνει. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ενημέρωση του κ. Φραγκούλη στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων το Λιμενικό Καταφύγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο Δήμαρχος, το θέμα της δημιουργίας του Λιμενικού Καταφυγίου θα περάσει στον ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δήμος Ιεράπετρας όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι ο κύριος του έργου αλλά και να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο ταμείο ανάκαμψης. Έγινε η πρόταση να γίνει μονοθεματικό συμβούλιο και να στείλουν ένα μήνυμα στη κυβέρνηση ώστε να μην περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, με τον κ. Γουλιδάκη να ελπίζει αυτή η είδηση περί ολοκλήρωσης του έργου από τον ΤΑΙΠΕΔ να μην είναι αληθής.
Όσων αφορά στο θέμα της έλλειψης νερού στον Μακρύ Γιαλό, ο κ. Γουλιδάκης πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης και ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις προς την επίλυση του θέματος. Κατά την γνώμη του, πρέπει να αναζητηθεί τρόπος επίλυσης του θέματος στο επίπεδο του δυνατού και σε σχέση με τα νερά που υπάρχουν. Η συνεργασία είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα και όχι οι εντάσεις καθώς υπάρχουν περιθώρια υπογραφής νέα σύμβασης αλλά και για την καλύτερη προσέγγιση από μεριάς του δήμου Σητείας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.
Ο κ. Γουλιδάκης πιστεύει ότι το πρόβλημα διαχείρισης του νερού προέκυψε από τις ελλείψεις δεκαετιών και ότι πρέπει να χρεώσουμε τις ευθύνες στους αιρετούς που έχουν περάσει τόσα χρόνια από τις αρμόδιες θέσεις, χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του, οι οποίοι δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στο θέμα τα χρόνια της ευμάρειας ώστε να δημιουργηθούν μικρά φράγματα. Κάθε τοπικό διαμέρισμα έχει να διαχειριστεί το πρόβλημα της μικρής ποσότητας νερού. Ο κ. Γουλιδάκης πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνει ορθή διαχείριση του νερού που υπάρχει με όποιον τρόπο υπάρχει και να διανεμηθεί δίκαια και σχολίασε ότι από μεριάς Δήμου και ΤΟΕΒ αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς έχει μπει μία κατεύθυνση προς την σωστή διαχείριση των αρδευτικών θεμάτων.
Στην συνέχεια, ο κ. Γουλιδάκης μίλησε για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας της Ιεράπετρας. Όπως είπε, η πρώτη διεκδίκηση που θα πρέπει να έχουμε πάνω σε αυτό το θέμα, μετά και από εισήγηση του κ. Γαϊτανάκη, είναι η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας με 12 έως 15 άτομα. Αυτή τη στιγμή, στην Δημοτική Αστυνομία απασχολούνται τρία άτομα και περιμένουμε την πρόσληψη δύο ακόμα ατόμων. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πως θα μπορέσει να εφαρμόσει η Δημοτική Αστυνομία όλα αυτά που επιτάσσει η πολιτεία με πέντε μόνο δημοτικούς αστυνομικούς;
Σε ερώτηση που τέθηκε για το κόψιμο των δέντρων, ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε ότι το θέμα του πρασίνου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Ωστόσο, όταν γίνεται αίτηση από κάποιον πολίτη για απομάκρυνση κάποιου δέντρου, πραγματοποιείται αυτοψία και στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι το δέντρο όντως δημιουργεί πρόβλημα τότε πρέπει να απομακρύνεται. Αυτό που προτείνει η παράταξη του κ. Γουλιδάκη είναι να μην περνάμε σαν ένα θέμα τις κοπές αλλά να εξετάζεται το κάθε αίτημα ξεχωριστά.
Κλείνοντας, ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στο θέμα του αιτήματος για δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Μακρυλιάς σε έναν νεοσύστατο σύλλογο. Όπως είπε, ο Δήμος είναι ο μοναδικός αρμόδιος για παραχώρηση σχολείων τα οποία δεν λειτουργούν πια αλλά κατά την γνώμη της παράταξης του κ. Γουλιδάκη η εισήγηση που κατατέθηκε δεν ήταν ολοκληρωμένη ώστε να ψηφιστεί. Τα θέματα που προέκυψαν ήταν δύο σύμφωνα με τον ίδιο. Το πρώτο ήταν κατά πόσο το κτίριο είναι κατάλληλο από άποψη στατικότητας και ένα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από τεχνική άποψη, κάτι που τελικά απαντήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Και το δεύτερο θέμα είναι ότι το ίδιο κτίριο έχει παραχωρηθεί με απόφαση του 2018 σε άλλο σύλλογο. Πρέπει λοιπόν πρώτα να λυθεί η σύμβαση με τον προηγούμενο σύλλογο και στην συνέχεια ο Δήμος να προχωρήσει σε παραχώρηση σε νέο σύλλογο αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το νέο δημοτικό συμβούλιο του.