Ο Γεραπετρίτης Μ. Ορφανάκης μεταξύ Ελλήνων καθηγητών που διακρίθηκαν πανευρωπαϊκά στις φυσικές επιστήμες
Συμμετείχαν στο 11ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» που έγινε στην Πορτογαλία
Ο καθηγητής Μιχάλης Ορφανάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8:
"Διεθνής επιτυχία Ελλήνων καθηγητών Φυσικών Επιστημών"
Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο 11ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage), που έγινε στο συνεδριακό κέντρο Estoril στο Cascais της Πορτογαλίας, από τις 31 Οκτωβρίου 2019 έως 3 Νοεμβρίου 2019. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από Science on Stage Portugal/NUCLIO με την κύρια υποστήριξη του Δήμου Cascais και σε συνεργασία με Science on Stage Europe. Ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, την υποστήριξη του κ. Tibor Navracsics, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Παιδείας της Πορτογαλίας.
Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί των «10ων Πανελληνίων Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», που πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019 στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, και ήταν:
Ορφανάκης Μιχάλης, φυσικός, Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού και Γυμνάσιο Κουτσουρά, Ιεράπετρα, Κρήτης,
Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας,
Μανδηλιώτης Σωτήριος, γεωλόγος, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών,
Παλούμπα Ελένη, χημικός, Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας,
Σαμαντά Ευαγγελία, φυσικός, 1ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης
Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός, Υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου, Κρήτης,
Νούσης Βασίλειος, φυσικός, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Θεσπρωτίας,
Γεώργιος Βίλλιας, βιολόγος, Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας και ΓΕ.Λ. Αναβρύτων,
Μυλωνάκης Μίκης, Φυσικός, Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Βιοφωτονικής και Μοριακής Απεικόνισης, ΙΗΔΛ, ΙΤΕ και Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, 10ο Γυμνάσιο Ιλίου, Πρώην Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής.
Στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που αποτελεί την μεγαλύτερη εκπαιδευτική έκθεση της Ευρώπης για καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και φέτος είχε θέμα: «Δεξιότητες για το μέλλον» («Skills for the Future»), οι Έλληνες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μαζί με 450 εκπαιδευτικούς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) από 34 χώρες*, σε σεμινάρια, workshops και επιδείξεις των κατασκευών τους. Η εργασία με θέμα:
«Οπτικές Λαβίδες. Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2018 στο σχολείο σας»
του Ορφανάκη Μιχάλη και Μυλωνάκη Μίκη, με εκπρόσωπο τον Ορφανάκη Μιχάλη, κέρδισε το Βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακός Αλφαβητισμός και Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες» (Digital Literacy and Science Education) που διαγωνίσθηκε. Ο συνολικός αριθμός των εργασιών που διαγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία ήταν 41.
Επελέγησαν από την Διεθνή Επιτροπή του προγράμματος και παρουσιάσθηκαν στα Highlights (σε ολομέλεια):
«Από τη Γη στον ….Άρη», του Πούτου Πέτρου (1η ημέρα) και
«Γυροσκόπιο ελεγχόμενης ροπής», του Τσουτσουδάκη Αστρινού (2η ημέρα).
Επίσης η εργασία «Από τη Γη στον ….Άρη», του Πούτου Πέτρου, παρουσιάσθηκε σε ζωντανή μετάδοση σε τάξεις μαθητών της Ουκρανίας και της Γαλλίας. Όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν σε εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.
Έως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις οκτώ από τις δέκα διοργανώσεις του προγράμματος που συμμετείχε.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει το 2021 στην Πράγα (Τσεχία).
Το Science on Stage ξεκίνησε το 2000 (αρχικά ως «Physics on Stage» και αργότερα ως «Science on Stage») ως εκπαιδευτική πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2007 η πρωτοβουλία συνεχίζεται από μία ομάδα Ευρωπαίων εκπαιδευτικών που ίδρυσαν το «Science on Stage», επιστημονικό σωματείο μη κερδοκοπικό με έδρα το Βερολίνο, που υπόκειται στον Γερμανικό νόμο, έχει παραρτήματα σε 34* χώρες και ένα δίκτυο 100000 STEM εκπαιδευτικών στις 34* αυτές χώρες. Υπεύθυνη του Ελληνικού τμήματος, και ιδρυτικό μέλος του Science on Stage, είναι η κα. Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, φυσικός.
Με τα διεθνή φεστιβάλ, το «Science on Stage» υποστηρίζει την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Ο γενικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού, η προσέλκυση περισσότερων σπουδαστών στις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και την Πληροφορική και η βελτίωση της διδασκαλίας συνδέοντας εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία (ανεξαρτήτως αναλυτικών προγραμμάτων των συμμετεχόντων χωρών) και αναδεικνύουν την άμεση σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή.
Οι Έλληνες καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και συνακόλουθα οι μαθητές των σχολείων μας, θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την εμπειρία μας, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προτάσεις για εκπαιδευτικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών που μεταφέρουμε, τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους: σε συνέδρια, ημερίδες και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την αρωγή και την ενθάρυνση του Υπουργείου Παιδείας.
Η αρχηγός της Ελληνικής αποστολής
Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος
Τηλ.: 6977653558
e-mail: etsitop[a]otenet.gr
www.science-on-stage.eu, https://sons2019.eu/, http://etsito.mysch.gr/
Facebook: sonsgreece
Για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης: Πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να ζητήσετε και στο press@science-on-stage.eu
Βίντεο έργων Φεστιβάλ: https://www.youtube.com/user/ScienceonStageEurope
The Festival on Twitter: #SonS2019
*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κύπρος, Λετονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και η Φιλανδία.