Ο Γεραπετρίτης Μ. Ροβυθάκης Διοικητής των Δασοκομάντος Κρήτης

11:05 π.μ. - Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Πέμ, 19/05/2022
Image: Ο Γεραπετρίτης Μ. Ροβυθάκης Διοικητής των Δασοκομάντος Κρήτης

Η αυστηρή εκπαίδευση και η συμβολή της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση των 500 πυροσβεστών των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, των λεγόμενων δασοκομάντος, στις έξι συνολικά ειδικές υπηρεσίες που συστάθηκαν με έδρες σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα. Η θητεία των συγκεκριμένων πυροσβεστών θα είναι επταετής με δικαίωμα μονιμοποίησης υπό προϋποθέσεις.

Διοικητής στην Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο ανέλαβε ο συντοπίτης, Επιπυραγός κ. Μάνος Ροβυθάκης ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το ρόλο των Δασοκομάντος, στο πως θα συμβάλλουν στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και την προσπάθεια να στηθεί όλη αυτή η νέα ομάδα. Όπως είπε αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η εκπαίδευση των Δασοκομάντος. Η εκπαίδευση που θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουνίου είναι αυστηρή, με πολλά στοιχεία πειθαρχίας καθώς θα δρουν υπό ακραίες και δύσκολες συνθήκες οπότε κρίνεται αναγκαίο να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

Σε επίπεδο νησιού θα υπηρετήσουν 60 άτομα εκ των οποίων οι 6 θα ανήκουν στο τεχνικό προσωπικό με ειδίκευση στη δασολογία. Έδρα όλων θα είναι το Ηράκλειο και όποτε χρειαστεί θα μεταφέρονται με ελικόπτερο στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να συνδράμουν, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους κατάσβεσης. Υπάρχει βέβαια μια καλή συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για αντιμετώπιση και καταστολή πυρκαγιών καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους σε επίπεδο νησιού αλλά εαν κριθεί αναγκαίο και εκτός.

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Ροβυθάκη: