Ο Γ. Γουλιδάκης για ψηφιακή μετάβαση και εργαζόμενους συνταξιούχους

11:39 π.μ. - Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
11:05 π.μ. - Παρ, 17/39/2024
Image: Ο Γ. Γουλιδάκης για ψηφιακή μετάβαση και εργαζόμενους συνταξιούχους

Με την ιδιότητα του οικονομολόγου μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Γ. Γουλίδακης

Ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, οικονομολόγος και επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ιεράπετρας, Προοπτική για το Μέλλον” μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την ψηφιακή μετάβαση και τους εργαζομένους συνταξιούχους.

Σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση μας είπε ότι όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αντιμετωπίζει και σειρά προβλημάτων καθιστώντας την Ελλάδα πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει παρόμοιες περιόδους προσπάθειες νέας σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Ως συνέπεια, έχουμε φορείς που βασίζονται στην ψηφιακή μετάβαση, όπως για παράδειγμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά δημιουργώντας προβλήματα σε όλους όσους εμπλέκονται με την οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας πολύτιμος φορέας καθώς έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να φορολογηθεί ορθά και να μη χάσει ωφελήματα ο αγρότης. Ο κ. Γουλιδάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί τόσο για τις δηλώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και πόθεν έσχες όσο και για τις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν με σύνεση, προσοχή και ορθή διαχείριση ώστε να μην προβούν οι πολίτες σε λανθασμένες διαδικασίες που θα κοστίσουν αργότερα. Καταλήγοντας, είπε ότι η ψηφιακή μετάβαση όχι μόνο δεν έχει αποδώσει αλλά δημιουργεί και προβλήματα αναγκάζοντας ανθρώπους και φορείς να πληρώνουν συμμετοχές σε σεμινάρια ώστε να αντιληφθούν τι συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να εργάζονται απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το 100% της σύνταξής τους, ο κ. Γουλιδάκης μας έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία μπορεί να εργαστεί με “ποινή” την παρακράτηση 12 μηνών από την σύνταξή του. Ανεξάρτητα με τον εάν κάποιος πολίτης ήταν αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος, σε περίπτωση που στη φορολογική δήλωση του 2022 είχε περιλάβει αγροτικά εισοδήματα και είναι συνταξιούχος θεωρείται αγρότης, άρα πρέπει να μπει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και να υποβάλει δήλωση, δηλώνοντας τον λόγο που απαλλάσσεται από αυτή την υποχρέωση λαμβάνοντας έτσι κανονικά τους 12 μήνας σύνταξης. Η δήλωση αυτή μπορεί να γίνει μέχρι 30/6 ωστόσο ο κ. Γουλιδάκης πιστεύει ότι θα πάρει παράταση.